Počet prenocovaní na Slovensku vlani klesol najviac v EÚ

V minulom roku turistické zariadenia na Slovensku evidovali pokles počtu prenocovaní domácej aj zahraničnej klientely o 5,5 %, v rámci členských krajín Európskej únie to bol najvýraznejší pokles. EÚ ako celok pritom evidovala rast počtu prenocovaní o 1,7 % na nový rekord zhruba 2,7 miliardy.

Celkový počet prenocovaní domácej aj zahraničnej klientely v turistických zariadeniach na Slovensku v minulom roku podľa odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu oproti roku 2013 klesol o 5,5 % na 10,7 milióna. V rámci členských štátov EÚ to bol najväčší pokles. Druhý najväčší pokles bol vo Fínsku (-1,9 %) a tretí v Taliansku (-1,8 %). Eurostat o tom informoval vo štvrtok.

Medzi turistické zariadenia Eurostat ráta hotely a podobné zariadenia, turistické ubytovne a kempy a do celkového počtu zahŕňa prenocovania ľudí na dovolenke aj na pracovných cestách. Počet za celý rok 2014 štatistický úrad EÚ odhaduje na základe vývoja za január až október.

V minulom roku turistické zariadenia na Slovensku podľa odhadu Eurostatu evidovali 3,8 milióna prenocovaní zahraničnej klientely, a to z iných krajín EÚ aj zo štátov mimo EÚ, a 6,9 milióna prenocovaní zo strany domácej klientely. Cudzinci sa na celkovom počte prenocovaní podieľali 36 percentami. Počet prenocovaní zahraničnej klientely vlani na Slovensku klesol o 10,6 % a počet domácej klientely sa znížil o 2,5 %. Pokles zahraničnej klientely na Slovensku bol v rámci EÚ tiež najvýraznejší. Druhý najhorší pokles zahraničnej klientely malo Bulharsko (-2,3 %) a tretí Fínsko (-1,4 %). Pokiaľ ide o pokles prenocovaní domácej klientely, horší vývoj ako na Slovensku bol iba v Litve a na Cypre (zhodne -6,3 %), v Slovinsku (-3,7 %) a v Taliansku (-3,1 %).

Celkový počet prenocovaní domácej aj zahraničnej klientely v turistických zariadeniach v rámci celej EÚ v minulom roku podľa odhadu Eurostatu medziročne stúpol o 1,7 % a dosiahol nový rekord zhruba 2,7 mld. prenocovaní. Počet prenocovaní vzrástol vo väčšine členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Najvýraznejší rast evidovalo Lotyšsko (11,1 %), Belgicko (7,2 %), Portugalsko (7,1 %) a Grécko (6,9 %).

Najviac prenocovaní v turistických zariadeniach bolo v rámci EÚ vlani vo Francúzsku, a to 403 mil., hoci ide o medziročný pokles o 1,2 %. Nasledovali Španielsko so 401 mil. prenocovaniami, čo bol medziročný rast o 3,1 %, Taliansko (370 mil., -1,8 %) a Nemecko (366 mil., +2,9 %). Najväčší podiel zahraničnej klientely na celkovom počte prenocovaní mali Malta (96 %), Cyprus (94 %), Chorvátsko (92 %), Luxembursko (88 %) a Grécko (79 %). Najmenší podiel na celkovom počte prenocovaní tvorili cudzinci v Rumunsku (18 %), Poľsku (19 %) a Nemecku (20 %). V absolútnych číslach najväčší počet prenocovaní cudzincami evidovali Španielsko (260 mil. prenocovaní) a Taliansko (184 mil. prenocovaní).

Súvisiace články

Aktuálne správy