Čistý zisk Gazpromu poklesol o 35 %

Gazprom zaznamenala v období od januára do septembra pokles čistého zisku o 35 % na 556,3 mld. ruských rubľov (RUB)

Spoločnosť Gazprom zaznamenala v období od januára do septembra pokles čistého zisku. Ten sa v sledovanom období medziročne znížil o 35 % na 556,3 mld. ruských rubľov (RUB). Tržby spoločnosti za prvých deväť mesiacov vlaňajška stúpli na 4 bil. RUB z 3,77 bil. RUB dosiahnutých v rovnakom období predchádzajúceho roka. Hospodárske výsledky spoločnosti nepriaznivo ovplyvnila situácia na Ukrajine a oslabovanie rubľa. Spoločnosť Gazprom odložila do rezervy 83,9 mld. RUB na krytie dlhu Ukrajiny za plyn.

Gazprom zároveň očakáva nepriaznivý budúci vývoj vzhľadom na nízke ceny ropy, ktoré by mohli ohroziť investičné plány spoločnosti. „Ďalší pokles cien ropy by mohol negatívne ovplyvniť naše podnikanie… a schopnosť financovať plánované kapitálové investície,“ uviedla spoločnosť Gazprom. Ceny plynu kopírujú vývoj cien ropy s oneskorením od šiestich od deviatich mesiacov.

Gazprom v októbri dosiahol s Ukrajinou dohodu o plyne, ktorá bude v platnosti do konca marca. Gazprom odhaduje, že Ukrajina v súčasnosti za ruský plyn dlhuje 2,44 mld. USD. Kyjev s týmto odhadom nesúhlasí.

(1 EUR = 76,912 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy