Zranenie na neodhrnutom chodníku: Hrozba vymáhania škody zostáva na krku vlastníkov domov

, OVB Allfinanz Foto: SITA

Ak sa na zasneženom alebo ľadovom chodníku pred vašim domom zraní chodec, môže vás to stáť tisíce eur. A to napriek tomu, že chodník nevlastníte, iba s ním hraničí váš pozemok. Aké teda máte povinnosti a ako sa chrániť pred tisícovými škodami? Radí Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko.

Najskôr krátky prehľad zákonov. Povinnosť zabezpečiť údržbu priľahlých chodníkov a ostatných prístupových plôch patriacich k nehnuteľnosti vyplýva jej vlastníkom, prípadne správcom, alebo užívateľom z § 3d ods. 4 písm. b. a c. a ods. 5 zákona NR SR č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších zmien a doplnkov. Obce zvyčajne v zmysle tohto zákona vydali Všeobecne záväzné nariadenia (VZN), ktoré upresňujú, že starať sa musíte aj o miestne komunikácie IV. triedy, ktoré nie sú ani obmedzene prístupné prevádzke motorových vozidiel (čiže schody, cestičky pre chodcov, podchody a nadchody, lávky, samostatné chodníky a pod.). 

Napriek tomu panuje chaos. Zodpovedná totiž môže byť obec, magistrát alebo mestská časť, správcovia miestnych komunikácií alebo vlastník susediacej nehnuteľnosti. Jedine pri zastávkach a nástupných ostrovčekoch je jednoznačne zodpovedný Dopravný podnik. Nedávno opozičným poslancom neprešiel návrh, aby sa o všetko starali obce. A tak hrozba vymáhania škody ostáva aj na krku vlastníkov domov.

Ako sa chrániť v bytovom dome
Vlastníci v podobe spoločenstva vlastníkov bytov, alebo poverený správca, sa musia starať nielen o priľahlé chodníky k domu, ale všetky do vzdialenosti 22 metrov od hranice cesty /miestnej komunikácie v priečnom aj pozdĺžnom smere. Čiže spojovací chodník až po ďalšiu cestu, resp. úsek chodníka pozdĺž domu. A ak náhodou medzi hranicami dvoch susediacich nehnuteľností zostáva úsek nehraničiaci ani s jednou nehnuteľnosťou, za čistenie sú zodpovední majitelia, správcovia a užívatelia oboch susedných nehnuteľností. Aj keď si na údržbu chodníkov najmú firmu, nemusí to stačiť. Ak sa nechcete ako majiteľ bytu podieľať na tisícoch odškodného, uistite sa, že správca má v rámci poistenia nehnuteľnosti bytového domu krytú aj tzv. zodpovednosť z držby nehnuteľnosti. Toto poistenie kryje prípadné nároky poškodených v súvislosti s ľadom a snehom na chodníkoch a zo strechy.

Ako sa chrániť v rodinnom dome
Aj keď sa snažíte poctivo odhrabávať sneh, nemáte šancu predísť všetkým problémom. Stačí spadnutý cencúľ zo strechy, námraza počas dňa, keď ste v práci, silné sneženie cez noc a podobne. Preto by mal každý majiteľ rodinného domu zvážiť poistenie zodpovednosti z držby nehnuteľnosti, ktoré kryje škody na zdraví a majetku v súvislosti s ľadom a snehom ležiacom na chodníku, resp. padajúcom zo strechy. Obvykle sa nedá uzatvoriť samostatne, ide o špeciálne pripoistenie, ktoré si uzavriete k vášmu poisteniu nehnuteľnosti. Pri poistnej sume je zbytočné šetriť: pri úrazoch s domácim liečením sa škody málokedy hýbu v stovkách, ale skôr v tisíckach eur. V minulých rokoch riešili poisťovne viacero prípadov, kedy odškodnenie za zranenia na chodníku presiahli aj 10 tisíc eur. Pritom vyššie krytie, v porovnaní  s nižším, stojí len pár eur ročne navyše. Cena poistenia zodpovednosti z držby bytového domu, či rodinného domu sa odvíja od výšky poistnej sumy. Začína pri 10 eurách ročne, čo je ochrana pred škodami na úrovni 30 000 eur. Ceny poistenia sa medzi jednotlivými poisťovňami pomerne výrazne líšia. Ak oslovíte finančného sprostredkovateľa, poradí vám poistenie s najvýhodnejšou cenou pri vybranom krytí.

Padajúci sneh a ľad zo strechy na autá
Ak sneh, či ľad poškodia auto, môže si poškodený nárokovať náhradu škody z havarijnej poistky alebo od správcu, alebo majiteľa budovy.  Požiadavka však vždy skončí pri majiteľovi budovy. Poisťovňa si od neho tzv. regresom vymáha škody z havarijného poistenia.


 


Štandardné povinnosti pri odpratávaní snehu, ľadu, blata (v rôznych obciach sa môžu líšiť)

• Čo musíte odstraňovať: znečistenie (blato, kamene…), ľad, sneh
• Čo je zakázané používať: všeobecne je to škvara a popol, v ochranných pásmach národných parkov aj posypová soľ
• Dokedy musíte odstrániť znečistenie: typicky do 7.00 ráno, prípadne opakovane, ak to poveternostné podmienky vyžadujú, konkrétny čas určuje vždy obec podľa VZN zverejnenom na webstránke obce
• Dokedy musí byť zabezpečená schodnosť: min. do 21.00 hodiny
• Plocha, ktorú čistíte: celá šírka chodníka, resp. minimálne pás 1,5 metra hraničiaci s nehnuteľnosťou
• Čo hrozí, ak si nesplníte povinnosť: pokuta, ktorej výšku určuje každá obec samostatne


Tri rady, ako sa vyhnúť plateniu odškodného

• Skontrolujte si, či vaša poistka domu obsahuje aj pripoistenie zodpovednosti z držby nehnuteľnosti. Ak áno, poistná suma by nemala byť nižšia ako 10 tisíc eur. Ak zodpovednosť nemáte krytú, uzavrite si toto pripoistenie čím skôr a nečakajte na prvý sneh.
• Nešetrite na poistnej sume. Pri úrazoch s domácim liečením sa škody málokedy hýbu v stovkách, ale skôr v tisíckach eur.
• Skontrolujte si, či máte správny typ poistenia zodpovednosti.Poistenie osôb, členov domácnosti, vám pri úrazoch na chodníku/zo strechy nepomôže! Táto zodpovednosť kryje len škody, ktoré „aktívne“ a osobne spôsobíte niekomu cudziemu na jeho zdraví či majetku, napr. ak zrazíte chodca bicyklom. Naopak zodpovednosť z držby domu kryje škody na zdraví a majetku súvisiace s nehnuteľnosťou ako je pád snehu zo strechy, šmyknutie na neupravenom chodníku, či ceste.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy