Firmy sa snažia vyhnúť dani a registrujú autá mimo Slovenska

Podnikateľom, ktorí využívajú auto na podnikanie, sa kráti čas na zaplatenie dane. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel je totiž potrebné podať do 2. februára a v tomto termíne daň aj uhradiť. Expert na dane zo spoločnosti Poradca podnikateľa Vladimír Ozimý upozornil TASR na zvyšujúci sa počet špekulantov.
„Niektorí podnikatelia už šikovne túto povinnosť obišli a zaregistrovali si auto v zahraničí. Môžeme dokonca povedať, že ide o rastúci trend,“ tvrdí Ozimý. Podľa neho si stále viac podnikateľov preregistruje svoje auto do zahraničia, keďže v takomto prípade už vozidlo nie je predmetom dane, a to napriek tomu, že na podnikanie je používané na Slovensku.
„Mnohí podnikatelia sa však na nás obracajú s otázkou ako platiť dane za motorové vozidlo, ak podnikajú vo viacerých krajoch s viacerými autami. V takom prípade sa podáva priznanie a platí daň v každom kraji osobitne, pretože správa daní sa viaže v základnom princípe ku kraju, v ktorom je motorové vozidlo evidované. Výnimku tvorí len zamestnávateľ, kde sa správa daní viaže k jeho sídlu,“ vysvetľuje Ozimý.
Problémom je podľa neho aj skutočnosť, že nie je možné požiadať o odloženie podania. Znamená to, že ak daňovník do konca januára daňové priznanie nestihne podať, musí sa pripraviť na sankciu za oneskorené podanie, čo je minimálne 30 eur a maximálne 16.000 eur. Správca dane pritom pri určovaní výšky pokuty prihliada na závažnosť, trvanie a následky protiprávneho stavu.

Súvisiace články

Aktuálne správy