Grécky premiér Tsipras zmrazil privatizácie, trhy ovládol strach

, Reuters Foto: SITA

Ľavicový grécky premiér Alexis Tsipras predhodil otvorenú výzvu medzinárodným veriteľom, keď v stredu zastavil privatizačné plány dohodnuté v rámci záchranného dohody, pretavilo sa to do ťažkých strát na finančných trhoch. Informuje agentúra Reuters.

Rýchle vyhlásenia novozvolenej vlády a jej protiúsporný sľub sú v protiklade s dohodou s európskymi partnermi, na čele s Nemeckom. Tsipras na prvom stretnutí členov vlády hovoril o tom, že si nemôžu dovoliť sklamať voličov poznačených prepadom životnej úrovne kvôli úsporným opatreniam.

Potom, čo oznámil zastavenie privatizácie prístavu Pireus, vláda naznačila, že hodlá naplniť všetky body jej programu. Zastavenie predaja podielov v energetike, rafinérii, predaja aktív plánovanej diaľnice, letiska či energetickej siete. Vláda tiež plánuje obnoviť počet zamestnancov vo verejnom sektore, ktorí boli prepustení nespravodlivo, vrátane čistky na ministerstve financií, prípad mal značnú publicitu v minulom roku. Zároveň premiér oznámil, že vzrastú dôchodky pre seniorov s nízkymi príjmami.

Neistota ohľadom vzťahov novej vlády s Európskou úniou išla nad rámec hospodárskej politiky. Deň pred očakávaním rozšírením sankcií voči Rusku na ďalších šesť mesiacov, grécky minister energetiky uviedol, že krajina bola proti sankciám.

Tsipras, ktorý sa stretol s ruským veľvyslancom v Aténach v pondelok a s čínskym vyslancom na druhý deň, povedal ministrom, že vláda nebude hľadať "deštruktívny stret" s veriteľmi. Ale varoval, že Grécko neustúpi od požiadavky dohodnutia nových dlhov. "Ideme radikálne zmeniť spôsob a politiky a administratívy tejto krajiny," povedal.

Finančné trhy ovládol strach. Akcie gréckych bánk klesli v stredu o viac než 26 percent, pričom ich kumulované straty od volieb sú viac ako 40 percent. Celkový aténsky akciový trh klesol viac než o 9 percent. Grécke päťročné výnosy štátnych dlhopisov dosahovali okolo 13,5 percenta. To znamená najvyššiu úroveň od roku 2012 po reštrukturalizácii, ktorá odpísala veľkú časť gréckeho dlhu v rukách súkromných investorov.

S ohľadom na obavy, Standard and Poor znížila výhľad gréckych štátnych dlhopisov zo stabilného na negatívny.

Podpredseda vlády Yannis Dragasakis sa snažil trhy upokojiť, keď vyzval súkromných investorov, aby vyčkali kým sa ujmú administratívne opatrenia, obchodníci ale zostali skeptickí. "Máme tu vládu, ktorá  bojuje proti privatizácii, takže si myslím, že všetky privatizácie budú blokované," povedal istý priemyselný bankár, ktorý chce zostať v anonymite. "Realita je, že ak ste nový vlastník a máte vládu, ktorá vás nemá rada, čo urobíte? Najlepšie je presunúť sa inde."

Novovymenovaný minister financií Yanis Varoufakis, ktorý sa v piatok stretne s Jeroenom Dijsselbloeom, šéfom skupiny ministrov financií eurozóny povedal, že vyjednávanie nebude ľahké, ale verí, že sa nájde spoločná reč. "Nebude to duel medzi Gréckom a Európou," povedal pri svojom prvom stretnutí s novinármi od nástupu do úradu.

Varoufakis povedal, že by sa rád stretol s ministrami financií Francúzska a Talianska, oboch krajín, ktoré sú pod tlakom kvôli tvrdým rozpočtovým opatreniam, už v najbližších dňoch. Francúzsko vylúčilo priame zrušenie gréckeho dlhu, z ktorého asi 80 percent majú v rukách vlády eurozóny a nadnárodné organizácie ako je Medzinárodný menový fond. Avšak Paríži deklaroval, že by mal byť otvorený rokovaniam o premene gréckeho dlhu na udržateľnejšie bremeno. Tsipras by sa mal stretnúť s prezidentom Francoisom Hollandeom pred summitom EÚ 12. februára.

Nemcom z krokov Grécka behá mráz po chrbte. Minister hospodárstva Sigmar Gabriel povedal, že  Atény mali najskôr zastavenie privatizácie prediskutovať so svojimi partnermi, než urobia takéto vyhlásenie. "Občania ostatných štátov eurozóny majú právo vidieť, že kroky spojené s ich prejavom solidarity sa naplnili," povedal Gabriel a dodal, že by bolo "zlé riešenie" pre Grécko opustiť euro, ale toto rozhodnutie musia urobiť Atény. Obáva sa, že rozhovory medzi novou vládou a jej veriteľmi sa prekazia, čo bude mať nepredvídateľné dôsledky pre budúcnosť Grécka v Európe. Jeho slová otriasli finančným trhom už tretí deň za sebou.

Avšak aj napriek napätej situácii si niektorí pozorovatelia myslia, že dohoda je možná. Dohoda, ktorá by uspokojila tak Atény, ako aj Berlín. Francúzsky diplomatický zdroj povedal, že očakáva, že termín 28.februára pre európskych veriteľov bude pravdepodobne predĺžený. "Je to zatiaľ otvorené, pretože je potrebné dospieť k dohode. Nemci a Fíni sa musia vrátiť do svojho parlamentu, ale asi budeme predlžovať termín vypršania platnosti programu," povedal zdroj.

Tsipras vyhlásil, že vláda sa bude usilovať o vyrovnaný rozpočet, ale nebude sa snažiť o "nerealistické prebytky" na obsluhu gréckeho masívneho verejného dlhu vo výške viac ako 175 percent hrubého domáceho produktu. Prioritou je pomoc najslabším vrstvám spoločnosti, s politikou útoku voči klientelizmu a korupcii, zníženia objem odpadu a zníženia rekordnej nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy