České ceny môžu ďalej klesať, tvrdí viceguvernér ČNB

Externé vplyvy budú pravdepodobne naďalej pôsobiť na rast inflácie negatívne a česká ekonomika môže v nasledujúcich mesiacoch, prípadne kvartáloch, čeliť poklesu cien, tvrdí viceguvernér českej centrálnej banky Vladimir Tomšík

Česká centrálna banka (ČNB) ukončí politiku slabej koruny až vtedy, keď budú inflačné tlaky v ekonomike dostatočne silné, stabilné a udržateľné. Vyhlásil to v stredu viceguvernér ČNB Vladimir Tomšík. V domácej ekonomike sa už začínajú prejavovať náznaky mierne proinflačných tlakov, externé vplyvy však budú pravdepodobne naďalej pôsobiť na rast inflácie negatívne a krajina preto môže v nasledujúcich mesiacoch, prípadne kvartáloch, čeliť poklesu cien, povedal Tomšík.

Guvernér ČNB Miroslav Singer minulý týždeň uviedol, že banka podrží kurz koruny na súčasnej nízkej úrovni pravdepodobne dlhšie, než pôvodne plánovala. ČNB už skôr naznačovala, že v intervenciách s cieľom zabrániť posilneniu meny pod hranicu 27 CZK/EUR bude pokračovať do roku 2016. České spotrebiteľské ceny v decembri spomalili rast na 0,1 %, čo je hlboko pod cieľovou hodnotou ČNB zhruba 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy