Občania by peniaze požičiavali lacnejšie ako banky

So splácaním úveru či pôžičky má skúsenosť väčšina Slovákov. Na to, ako by postupovali, keby však boli oni sami veriteľmi, sa zameral prieskum spoločnosti agentúry Ipsos pre spoločnosť Home Credit.

Ako vyplynulo z výsledkov prieskumu, Slováci by síce požičiavali peniaze lacnejšie ako banky, ale na druhej strane by boli prísnymi veriteľmi. V odpovedi na otázku, koľko by chceli naspäť navyše za pôžičku 4000 eur na päť rokov, sa prekvapujúco mnohí zhodli. Najviac opýtaných, takmer 20 %, uviedlo sumu 500 eur. V prepočte na ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN) by to znamenalo hodnotu 4,8 %. Štyria z desiatich opýtaných by chceli vrátiť navyše sumu medzi 500 a 1000 eurami.

"Takúto sadzbu ale v prípade úverov v súčasnosti rozhodne nikto neposkytuje a je omnoho nižšia ako najlepšie ponuky na trhu. Ďalšia veľká skupina Slovákov, takmer 16 %, by chcela vrátiť navyše sumu 1000 eur. Tu je hodnota RPMN 9,5 %, teda opäť menej, ako je najlepšia ponuka na trhu," tvrdí analytik Home Credit Michal Kozub.

Podľa jeho slov ľudia zabúdajú na to, že ako veritelia dávajú z vrecka vlastné peniaze, ktoré potom majú slúžiť niekomu inému. Pokiaľ si požičanie takej sumy na mnoho rokov cenia len na 500 – 1000 eur, zabúdajú započítať riziko, že im dlžník nesplatí celú sumu. Práve túto skutočnosť musí zodpovedný veriteľ zohľadniť.

Prieskum ukázal aj to, že ako veritelia sú Slováci neopatrní, pričom nedokážu celkom dobre zvoliť záruky, ktorými by si poskytnutý úver istili. Nájdu sa aj takí (viac ako 3 %), ktorým by stačilo len čestné slovo dlžníka, že úver vráti. Ani nie polovica ľudí (necelých 47 %) by chcela vedieť, či má dotyčný prácu, a teda, či má úver ako splácať. Na druhej strane je pozitívne, že 73 % opýtaných by chcelo zmluvu podpísanú u notára. Znamená to, že chcú mať istotu platnosti, aby v prípade problémov nedošlo k jej spochybneniu. Mnoho je aj takých Slovákov, ide o tretinu respondentov, ktorí by si vypýtali od dlžníka niečo do zálohy.

TASR informovala spoločnosť Home Credit Slovakia.

Súvisiace články

Aktuálne správy