Miera úspor domácností v rámci EÚ klesla

V rámci Európskej únie sa miera úspor domácností v treťom štvrťroku vlaňajška znížila na rekordné minimum 10,3 % z úrovne 10,5 % v predošlom kvartáli

Miera úspor domácností v eurozóne v treťom kvartáli 2014 stúpla na 13,1 % z úrovne 13 % v druhom štvrťroku. V rámci celej Európskej únie však miera úspor domácností klesla na rekordné minimum 10,3 % z úrovne 10,5 % v predošlom kvartáli. Vyplýva to z podrobných sezónne upravených údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Miera investícii domácností v rámci EÚ, ktorú tvoria hlavne nákupy a rekonštrukcie obytných nehnuteľností, v treťom kvartáli 2014 mierne posilnila na 7,9 % z úrovne 7,8 % v druhom štvrťroku. V rámci eurozóny sa miera investícií domácností nezmenila a v treťom štvrťroku bola rovnako ako v druhom kvartáli na úrovni 8,3 %.

Nominálne príjmy domácností v eurozóne v treťom štvrťroku vlaňajška stúpli o 0,7 % a spotreba sa zvýšila o 0,6 %. Reálne príjmy domácností v eurozóne v treťom kvartáli 2014 posilnili o 0,6 %, keďže nominálne príjmy na obyvateľa rástli rýchlejšie ako ceny. Reálna spotreba domácností sa v treťom štvrťroku minulého roka zväčšila o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy