Nobelovec Shiller: Všetci sa bojíme budúcnosti

, CNBC Foto: SITA

Ľudstvo má v sebe hlboko zakorenené obavy z technológií, čo je vidieť vo všetkých oblastiach, aj v prípade negatívnych výnosov na dlhopisových trhoch, tvrdí nositeľ Nobelovej ceny, ekonóm Robert Shiller v rozhovore pre CNBC.

"Myslím si, že obavy rastú niekoľko rokov, odráža to ochota navršovať ceny dlhopisov. Sú to obavy o budúcnosť. Nie je to strach z budúceho roka, ale obavy z najbližších dvadsiatich, či štyridsiatich rokov. A tak sa zúfalo snažíme vopred zabezpečiť, dokonca aj na dlhopisových trhoch."

Shiller získal Nobelovu cenu za ekonómiu v októbri 2013. Jeho výskum pomohol zlepšiť prognózu cien dlhodobých aktív a pomohol vzniku indexových fondov na akciových trhoch. V Londýne, keď sa vracal zo Svetového ekonomického fóra povedal, že podujatie v Davose mu pomohlo pochopiť, že dnes neprevláda len pesimizmus v globálnej ekonomike, ale aj obavy. "Je tu rastúci strach z techniky, informačných technológií, umelej inteligencie, robotiky, 3-D tlačiarní, internetu a všetkých týchto rôznych foriem. Zdá sa, že menia život tak zásadným spôsobom. Ľudia sa zaoberajú tým, kde budeme za 30 rokov. Pozrite sa, ako rýchlo sa všetko teraz mení. Kde raz budú žiť moje deti? Chcem pre nich  niečo zanechať, pretože by sa mohli ocitnúť v hroznej situácii."

Global Risk Report zo Svetového ekonomického fóra varuje pred vytváraním "na mieru šitých vírusov ako vražednej zbrane", ktoré dokážu počítače premeniť na hrozbu. V Davose sa šéfka Yahoo Marissa Mayerová pred delegátmi vyjadrila, že v nasledujúcich mesiacoch očakáva, že sa súkromie na internete ďalej dostane do rúk vládam. Na inom seminári, ako napísal Daily Mail, panel akademikov varoval pred robotmi o veľkosti komárov, ktoré by dokázali kradnúť vzorky DNA.

V reakcii na Shillerove slová Edmund Shing, globálny manažér akciového portfólia v BCS Asset Management povedal, že si často kladie otázku, či svet nie je v kŕčoch druhej priemyselnej revolúcie, alebo skôr technologickej revolúcie. Bol znepokojený tým, že celá škála zamestnaní buď úplne zmizne, alebo sa bude redukovať. "Už možno neuvidíme žiadne ďalšie zvyšovanie miezd kvôli tlaku zo strany technológií," povedal.

Shiller dodal, že v Davose si všimol, ako sa ľudia snažia ubezpečiť, že sú v hornom percente svetových príjmov. "To je čisté zúfalstvo pre mnoho ľudí," myslí si. "Problém, ktorý nastal je, že prechádzame technologickou revolúciou, ale na rozdiel od histórie sme tento raz správne uchopili základné schopnosti, ktoré ľudia majú. Je to schopnosť myslieť a vedieť." Dodal, že vedomosti rastú aj práve vďaka technológiám. Príkladom je podľa neho astronómia, ktorá sa stáva čoraz zbytočnejšia s príchodom mobilných aplikácií. Proste stačí vytasiť telefón, nastaviť na oblohu a viete čo na nej je.

Súvisiace články

Aktuálne správy