Nemocnice dlhovali na sociálnych odvodoch 120 mil. eur

Ku koncu minulého roka malo dlh v Sociálnej poisťovni 19 zdravotníckych zariadení.

Dlh zdravotníckych zariadení, ktorý majú v Sociálnej poisťovni, neprestal stúpať ani posledný mesiac minulého roka. Neuhradené poistné presiahlo na konci decembra 120 mil. eur, v medzimesačnom porovnaní sa zvýšilo o 5,3 mil. eur, za 12 mesiacov stúplo o takmer 34 mil. eur. Rok 2014 uzatváralo s dlhom 19 zdravotníckych zariadení, päť z nich je v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ), ostatné sú transformované nemocnice. Pohľadávky poisťovne rástli počas decembra voči dvanástim z nich. Vyplýva to zo správy Sociálnej poisťovne, ktorú vzala vláda v stredu na vedomie.

Najväčšími dlžníkmi sú zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti MZ. Ku koncu decembra minulého roka sa na celkovom objeme pohľadávok podieľali 68 percentami, čo predstavuje 81,8 mil. eur. Oproti novembru ich dlh vzrástol o 4,5 mil. eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov eviduje Sociálna poisťovňa pri Univerzitnej nemocnici Bratislava, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a Národnej transfúznej službe SR, Bratislava.

Dlh transformovaných nemocníc sa ku koncu decembra 2014 vyšplhal na 38,4 mil. eur, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom narástol o 845 tisíc eur. Pohľadávky rástli voči Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda, a. s., Nemocnici A. Wintera, n. o. Piešťany, Nemocnici s poliklinikou Ilava, n. o., Nemocnici s poliklinikou Myjava, Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš a Mestskej nemocnici Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce.

Súvisiace články

Aktuálne správy