Nová vláda premiéra Tsiprasa sa zišla na prvom zasadnutí

Nová grécka vláda pod vedením premiéra Alexisa Tsiprasa, lídra ľavicovej koalície Syriza, sa dnes zišla na svojom prvom zasadnutí. Stalo sa tak len tri dni po tom, ako Syriza zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách.
Premiér dnes členom svojho kabinetu povedal, že Grécko sa nemusí obávať platobnej neschopnosti pre svoje nesplatené dlhy. Súčasne zopakoval, že má v úmysle rokovať s veriteľmi o odpísaní veľkej časti gréckeho dlhu, informovala televízia BBC.
„Nepustíme sa do obojstranne zničujúceho stretu (s veriteľmi), ale nebudeme pokračovať v politike podriadenosti,“ povedal Tsipras na zasadnutí vlády, ktoré vysielala grécka televízia. Podľa vlastných slov chce v tejto otázke dosiahnuť „uskutočniteľné, spravodlivé a obojstranne prospešné riešenie“.
Za svoje priority Tsipras okrem toho označil pomoc obyvateľom Grécka, ktorí sa ocitli v núdzi pre humanitárnu krízu, ďalej boj proti korupcii a predloženie „realistických návrhov“ na ekonomické oživenie krajiny.
Vytvorenie novej gréckej vlády prebehlo bleskovým tempom. Už v pondelok, deň po voľbách z 25. januára, sa Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) dohodla na koalícii s konzervatívnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a v ten istý deň Tsipras zložil premiérsku prísahu. Hneď v utorok (27.1.) predstavil zloženie svojho kabinetu.
Predstavitelia Európskej únie (EÚ) ihneď po voľbách Atény varovali, že aj nová vláda bude musieť plniť podmienky, na ktorých sa Gréci v minulosti dohodli s medzinárodnými veriteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy