Gazprom si chce na európskom trhu udržať podiel 30 %

Zdroje z prostredia Gazpromu však uviedli, že firma zrušila svoj plán na výstavbu ďalších dvoch línií v rámci plynovodu Severný prúd pre komplikovanú politickú situáciu

VIEDEŇ, MOSKVA 28. januára (SITA, Reuters) – Podiel Gazpromu na európskom trhu s plynom je na úrovni 30 % a na rovnakej úrovni zostane aj v tomto roku. Povedal to v stredu Viktor Zubkov, predseda správnej rady spoločnosti Gazprom. „V súčasnosti je to 30 %. V roku 2015 tiež budeme mať 30-percentný podiel,“ povedal Zubkov pre agentúru Reuters vo Viedni počas plynárenskej konferencie.

Zdroje z prostredia Gazpromu v Moskve v stredu uviedli, že firma zrušila svoj plán na výstavbu ďalších dvoch línií v rámci plynovodu Severný prúd (Nord Stream) pre komplikovanú politickú situáciu. „Politická situácia je v súčasnosti komplikovaná. Nedostali sme prístup k plynovodu Opal v severovýchodnom Nemecku. Prečo by sme budovali ďalšie dve trasy potrubia? Nebudujeme ich,“ povedal jeden zo zdrojov pre agentúru Reuters.

Vlani firma Gazprom uviedla, že by mohla rozšíriť plynovod, ktorý prechádza pod Baltským morom do Nemecka, a to o líniu smerujúcu do Veľkej Británie. Zdroj z prostredia spoločnosti Gazprom však v stredu potvrdil, že firma v súčasnosti neplánuje predĺžiť plynovod po Britániu.

Súvisiace články

Aktuálne správy