Aerolínie Aer Lingus podporili novú ponuku od IAG na svoje prevzatie

Írska letecká spoločnosť Aer Lingus podporila najnovšiu vylepšenú ponuku od spoločnosti IAG, vlastníka British Airways a španielskej Iberie. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Správna rada írskeho národného prepravcu uviedla, že predbežne súhlasí s novou ponukou v hodnote 1,36 miliardy eur, no pred oficiálnym odporučením musí IAG ešte získať súhlas relevantných strán. To znamená dvoch veľkých akcionárov v Aer Lingus, ktorými sú írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair a írska vláda. Dublin už oznámil, že v najbližších dňoch plánuje s IAG rokovať o podmienkach ponuky.
Vláda kontroluje v Aer Lingus 25,1-% podiel a Ryanair takmer 30-% podiel. Nemalý vplyv majú aj odbory, ktoré sa obávajú, že prevzatie írskych aerolínií povedie k strate až 1200 pracovných miest. Aer Lingus v súčasnosti zamestnáva okolo 3900 ľudí.
Najnovšia ponuka je už tretia, ktorú spoločnosť IAG na Aer Lingus podala. Predchádzajúce dve ponuky írsky prepravca odmietol s tým, že cena je príliš nízka. Nová ponuka predstavuje na akciu Aer Lingus 2,55 eura oproti 2,40 eura za akciu írskej spoločnosti v rámci druhej ponuky.
Pre IAG je spoločnosť Aer Lingus zaujímavá najmä pre počty jej slotov (vzletových a pristávacích pozícií) na kľúčovom londýnskom letisku Heathrow. Získanie írskej spoločnosti by tak počet slotov pre IAG výrazne zvýšilo, keďže Aer Lingus má 4. najväčší počet vzletových a pristávacích pozícií na Heathrow. Len ich hodnota je okolo 400 miliónov eur. Na prvých troch miestach sú British Airways, Lufthansa a Virgin Atlantic. To by vlastníkovi British Airways a Iberie umožnilo zvýšiť počty letov. Letisko totiž už funguje na hranici kapacity, takže IAG nemôže bez kúpy iného prepravcu počty letov zvýšiť.
Niektorí ekonómovia ale upozorňujú na možné obavy Európskej únie z obmedzenia konkurencie na trhu. Ak by Európska komisia prinútila nového vlastníka Aer Lingus niektoré sloty na letisku Heathrow predať, prevzatie írskej spoločnosti by už nemalo taký efekt, aký si od tohto kroku IAG sľubuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy