Gazprom chce postaviť plynovod do Turecka do decembra 2016

Podľa generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera nový plynovod budú tvoriť štyri potrubia, pričom prepravná kapacita každého z nich bude 15,75 mld. kubických metrov

Ruská firma Gazprom plánuje dodávať prvý plyn prostredníctvom nového plynovodu do Turecka v decembri 2016. Uviedol to šéf Gazpromu Alexej Miller vo vyhlásení, ktoré zverejnil v utorok. Gazprom minulý rok oznámil, že vybuduje nový plynovod do Turecka, ktorý bude obchádzať Ukrajinu, s kapacitou 63 mld. kubických metrov ročne. Predtým firma zrušila plán výstavby plynovodu Južný prúd (South Stream) pre nezhody s Európskou úniou.

Generálny riaditeľ Gazpromu v utorok uviedol, že nový plynovod budú tvoriť štyri potrubia, pričom prepravná kapacita každého z nich bude 15,75 mld. kubických metrov. Prvé potrubie bude zásobovať iba Turecko. V súčasnosti Turecko dostáva ruský plyn prostredníctvom existujúcich trás, pričom ročne importuje 27,4 mld. kubických metrov. Gazprom ešte neuviedol, koľko bude vybudovanie nového plynovodu do Turecka stáť. Výstavba Južného prúdu mala stáť 40 mld. USD a do EÚ mal smerovať cez Bulharsko.

EÚ, ktorej vzťahy s Moskvou sa zhoršili pre nepokoje na Ukrajine, nesúhlasila s projektom Južný prúd, pretože nebol v súlade s pravidlami únie v oblasti hospodárskej súťaže. Zdá sa, že navrhovaný podmorský plynovod do Turecka sa tomuto problému vyhýba. Rusko ponúklo, že plynovod do Turecka spojí s plynárenským centrom, ktoré sa má vybudovať na turecko-gréckych hraniciach.

Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjartó tento mesiac uviedol, že jeho krajina chce dovážať ruský plyn aj cez Turecko. Budapešť preto očakáva zintenzívnenie rokovaní s Tureckom, Gréckom, Macedónskom a Srbskom o potenciálnom novom plynovode, ktorý by cez ich územia smeroval do strednej Európy. Želateľné podľa neho sú regionálne cezhraničné prepojenia v rámci severo-južného koridoru aj možný dovoz z Chorvátska, kde sa plánuje terminál pre skvapalnený zemný plyn (LNG).

(1 EUR = 1,1306 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy