Aj vy dokážete ušetriť: Musíte oklamať sami seba

, Time Foto: SITA

Dali ste si novoročné predsavzatie viac šetriť, ale po necelom mesiaci ste zistili, že sa vám to stále nedarí? Tieto jednoduché stratégie vám pomôžu odbúrať z rozpočtu zbytočné náklady a zabezpečiť viac peňazí na sporiacom účte.

Využite zotrvačnosť vo svoj prospech
Podľa prieskumov sú ľudia obeťami zotrvačnosti. Ak nie ste zvyknutí sporiť pravidelne, môže sa stať, že s veľkým úsilím začnete, ale skončíte pri jedinom bankovom prevode. Ale keď sporíte automaticky, pôsobí zotrvačnosť vo váš prospech. Väčšie sebazaprenie potom pre vás bude prestať sporiť, než nechať trvalý príkaz bezo zmeny. Väčšina poradcov zaoberajúcich sa finančným plánovaním odporúča stanoviť si dlhodobý plán a odkladať si minimálne 10 % z príjmov. Trvalý príkaz by ste mali mať nastavený na nasledujúci deň v mesiaci, kedy vám prichádza výplata. Je to jednoduché, ak peniaze ani neuvidíte, nebudú vám chýbať.

Sústreďte sa na jeden cieľ
Automatické sporenie dobre funguje v prípade, že máte plánovateľné príjmy a výdavky. Ale čo keď to tak nie je? Môžete šetriť akokoľvek, ale keď máte prehnané ciele, je to márne. Sporitelia to s cieľmi často preháňajú. Vedie ich to ku kompromisom a nekonečným úvahám o tom, ktorý z cieľov je dôležitejší až skončí s tým, že nešetria dostatočne ani na jeden. Riešením sú priority. Niektoré ciele je vhodnejšie úplne vynechať. Ak je prioritou prispievať určitou sumou na dôchodkové sporenie, zamerajte sa hlavne na splnenie tohto cieľa. Ak však bude miera príspevku na tento cieľ jasne vymedzená a peniaze stále ešte budú zostávať, prišiel čas začať šetriť na dom snov. Ďalšou vhodnou stratégiou je premýšľať o cieľoch oddelene a pre každý cieľ vymedziť jeden rezervný fond.

Budúcnosť na prvom mieste
To čo nás často odrádza od sporenia je odtrhnutie budúcich cieľov od prítomnosti. Stačí predstava života na dôchodku. Keď účastníci štúdie National Bureau of Economic Research zistili presné čísla, ako sa príspevky na dôchodkové úspory prelievali do príjmov v penzii, radšej každý ročne tieto príspevky navýšil v priemere o tisíc dolárov.

Zabudnite na odmeny aj zvyšovanie platu
Najväčším problémom s rôznymi odmenami je to, že ľudia majú spravidla tendenciu pridelenie odmien oslavovať. Môže sa stať, že tak minú viac, než na bonusoch dostali. Najjednoduchším riešením tohto problému správať sa tak, ako keby žiadny bonus neprišiel a presmerovať ho celý rovno na sporenie. Čím skôr zabudnete na to, že máte extra peniaze na míňanie, tým lepšie.

Pomôžu stávky
V jednej štúdii požiadali fajčiarov, ktorí sa snažili skončiť s týmto zlozvykom, aby pol roka šetrili na oddelenom účte. Skúška mala prísť na konci tohto obdobia. Tí, ktorým test ukázal nulovú hladinu nikotínu, si peniaze mohli nechať. Peniaze ostatných prepadli a venovali ich na charitu. V prípade fajčiarov, ktorí sa zúčastnili skúšky so sporiacim účtom, bola oveľa vyššia úspešnosť ako v prípade kontrolnej skupiny. Ak teda patríte medzi tých, na koho fungujú negatívne motivácie, nájdite si priateľov, s ktorými sa môžete staviť a tí potom dohliadnu na to, aby vás postihol trest za prípadné zlyhanie pri plnení cieľov.

Čas na rozmyslenie
Odkladať si hotovosť je len jedna polovica rovnice. Keď ale príde na väčšie úspory, rovnako dôležité je držať pod kontrolou výdavky. Nechajte si dostatok času na analýzu toho, čo chcete kúpiť a vždy chodievajte do obchodu s nákupným zoznamom. Zabránite tak impulzívnym nákupom. Keď uvidíte niečo, čo vás bude nútiť odchýliť sa od zoznamu, nechajte si dostatočne dlhý čas rozmyslenie. Poproste o rezerváciu, alebo sa v internetovom obchode opýtajte, čo vás ohľadom tovaru zaujíma. Kým sa obchodník s odpoveďou ozve, už budete mať jasno, či kúpiť, alebo nie.

Relatívna hodnota
Prepočítavajte si sporné nákupy na niečo, čo máte v obľube a môže sa to stať mernou jednotkou. Napríklad si po obede dožičíte zákusok, či kapučíno. Ak v obchode natrafíte na najnovšie značkové tenisky, prepočítajte si, koľko káv či punčových rezov by ste si kvôli nim odopreli. Možno po takomto prepočte už bude ponuka o niečo menej lákavá. Ešte účinnejší môže byť prepočet nákladov na počet dní, ako dlho by trvalo, kým by ste si na konkrétny tovar zarobili.

Kotvenie cien
Keď nakupujete niečo, kde je cenové pásmo naozaj široké, napríklad pri oblečení, starostlivo si najskôr pozrite najlacnejšie položky. Až potom sa zamerajte na nákladnejšie varianty. Mozog si zafixuje, že podobný tovar sa dá kúpiť aj lacnejšie a bude pristupovať k drahším produktom obozretnejšie.

Zbytočné poplatky
Prieskumy ukázali, že až tretina ľudí nekontroluje každý mesiac svoje výpisy z účtov. Je to problém, lebo práve ostražitosť je najlepšou obranou proti podvodom, pochybným poplatkom a zneužitiu platobnej karty. Ale vďaka kontrole účtov môžete odhaliť aj zbytočné mesačné výdavky, napríklad rôzne nezmyselné poplatky. Mesačný poplatok na vás môže pôsobiť, že sú to len omrvinky, zopár centov sem, pár tam. Ale ak vynásobíte čiastku dvanástimi, verte, že budete prekvapení, koľko ročne ušetríte jej zrušením. A hneď bude aj na kapučíno so zákuskom.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy