Banky v roku 2015: Tretina počíta s prepúšťaním

, CAPCO Foto: SITA

Tlak na nižšie náklady a vyššiu ziskovosť a regulácie zostávajú aj v roku 2015 najsilnejšími dôvodmi pre „bezsenné noci“ bankárov.

Tri z desiatich bánk  plánujú v tomto roku prepúšťať. Hlavnými dôvodmi sú tlak na znižovanie nákladov a zvyšovanie ziskovosti spojené s prísnejšou reguláciou. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Capco, globálnej konzultantskej spoločnosti zameranej výhradne na finančný sektor.

Až 70 percent bankárov očakáva, že v roku 2015 čaká finančný sektor  ďalší náročný rok. Dôvodom sú nestabilné ekonomické a politické prostredie, tlak na znižovanie nákladov, ako aj riadenie rizík a prístup ku kapitálu. „Bezsenné noci“ spôsobujú bankárom aj striktné regulácie, najmä MiFID / R II pre oblasť investícií a BASEL pre otázku kapitálovej primeranosti bánk. Jedným z riešení je znižovanie počtu zamestnancov, ktoré avizuje 31 % bankárov.

Najväčšiu pozornosť budú banky v tomto roku venovať inováciám, čiže zjednodušeniu prístupu klientov k bankovým službám, ako aj vnútornej modernizácii bánk najmä v oblasti IT. Tomu zodpovedá aj očakávané zvyšovanie rozpočtov. Takmer každý druhý bankár (45 %) očakáva, že investuje viac do inovácií v porovnaní s minulým rokom. Dokonca 30 percent bánk je v tomto roku pripravených zmeniť celý biznis model tak, aby zvýšili atraktivitu pre klientov a zabezpečili efektívne fungovanie svojej banky.

Digitalizácia a nové technológie sú najlepšou cestou, ako optimalizovať fungovanie bánk. Náš prieskum ukázal, že nie samotná značka, ale skúsenosti priateľov a známych v kombinácii s inovatívnosťou a primeranou cenou rozhodujú o tom, ktorú banku si človek vyberie,“ hodnotí výsledky prieskumu Claus Hintermeier, riaditeľ Capco Slovensko.

Aj keď sa bankári zhodujú, že inovácie budú kľúčové pre ich ďalšiu existenciu, nepripravujú sa na skutočnú konkurenciu z internetu. Naopak, až 9 z 10 bankárov (92 %) očakáva najväčší konkurenčný tlak od tradičných kamenných bánk a iba štvrtina (27 percent) počíta s novými, inovatívnymi hráčmi. Z nich sú najväčšou hrozbou poskytovatelia online platieb (napr. Paypal, Ogone) či riešenia ako digitálna peňaženka ApplePay. Naopak, virtuálne meny ako Bitcoin, ktorých sa bankári najviac obávali v prieskume pred rokom, budú mať podľa bankárov menší vplyv na biznis. „Takzvaní inovatívni hráči najmenej ovplyvnia oblasť úverov. Tu sa tradičné banky stále cítia pomerne silno,“ dopĺňa  C. Hintermeier.

Bankový sektor v roku 2015 bude čeliť pretrvávajúcim problémom spojeným s reguláciou a súčasne tlakom na rast výkonnosti. Banky sa budú sústrediť na retailový segment, ktorý ako jediný (na rozdiel od investičného bankovníctva a firemného financovania) sľubuje stabilitu a mierny rast vo vybraných oblastiach. Aj keď banky chcú investovať do inovácií, prekvapujúco podceňujú novú konkurenciu z internetu.


Prieskum spoločnosti Capco pod názvom "No Sleep" sa uskutočnil v októbri a novembri 2014 na vzorke 1200 manažérov z finančných inštitúcií vo veku 25 až 65 rokov. 70 % zo zapojených respondentov pracuje vo finančnom sektore viac ako 20 rokov. Na prieskume sa zúčastnili predstavitelia segmentu z oblasti retailu, SME, korporátneho a investičného bankovníctva, správy majetku a platieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy