NBS vidí rýchlejší rast ekonomiky a stagnáciu cien

Rýchlejší rast slovenskej ekonomiky a nulový rast cien v tomto roku. Také sú najnovšie očakávania Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá dnes zverejnila aktualizáciu svojej pôvodnej decembrovej prognózy.
Najvýraznejšou zmenou oproti pôvodným predpokladom je výrazný prepad cien ropy, mierne korigovaný slabším výmenným kurzom eura. „Vplyvom pozitívneho ponukového šoku dochádza k zlepšeniu vyhliadok ekonomiky SR v strednodobom horizonte,“ konštatuje centrálna banka. V tomto roku by sa tak mal rast ekonomiky zrýchliť na 2,9 % a budúci rok ďalej na 3,6 %.
Nižšie ceny ropy majú mať pozitívny vplyv na najvýznamnejších obchodných partnerov SR, vďaka čomu sa by sa mal v najbližších dvoch rokoch zvýšiť dopyt po slovenských výrobkoch a službách v zahraničí. V tomto roku však bude pre zvýšenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP) určujúci domáci dopyt.
Očakávaný prepad cien energií v rokoch 2015 aj 2016 ovplyvnil aj výhľad inflácie. „Ceny by mali stagnovať v tomto roku rovnako ako v roku 2014. K miernemu zrýchleniu rastu cien by malo dôjsť s výraznejším rastom domáceho dopytu a odznením prudkého prepadu cien ropy až v roku 2016, keď by mala inflácia dosiahnuť 1,4 %,“ avizuje NBS.
Predpokladaný lepší vývoj domáceho dopytu by mal podľa centrálnej banky vytvoriť aj priestor na rýchlejší rast zamestnanosti. Tá by mala vzrásť o 0,9 % v tomto a o 0,7 % v budúcom roku, čo by malo tlačiť aj na pokles nezamestnanosti. „V mzdovom vývoji sa prejaví nižší rast cien, nominálne by mali rásť mzdy mierne pomalšie ako v predchádzajúcej predikcii, avšak v reálnom vyjadrení by si mali domácnosti polepšiť,“ dodáva NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy