Slovensko bude patriť medzi lídrov v hospodárskom raste EÚ

Vplyv vonkajších faktorov na ekonomiku Slovenska by mal byť v roku 2015 rizikovejší ako vnútorné faktory. Jeho krátkodobá pozícia je však dobrá a SR by tak mala patriť medzi lídrov v hospodárskom raste Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes v Bratislave predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2015.


Mihók poukázal na spomalenie tempa rastu globálnej ekonomiky najmä v dôsledku poklesu tempa rastu Číny, Ruska, Brazílie a čiastočne Indie. V recesii sa už dlhšie nachádza japonská ekonomika. "Ekonomika krajín EÚ a osobitne eurozóny sa tiež minimálne strednodobo nachádza v štádiu útlmu s minimálnym hospodárskym rastom," upozornil.
V eurozóne sa podľa neho prejavujú negatívne dosahy úsporných opatrení z minulých rokov, ktoré spôsobili výrazné obmedzenia investícií. Za rizikovú označil situáciu na Ukrajine, ktorá má pôsobiť ekonomicky destabilizujúco, ale kriticky vníma aj južné krídlo EÚ, vrátane Grécka či Cypru.

Ako Mihók ďalej poznamenal, opatrenia zamerané výlučne na finančnú sféru sa ukazujú ako málo účinné a bez ich kombinácie s krokmi vo fiškálnej oblasti týkajúcimi sa výroby a služieb neriešia podstatu problémov. Situáciu má tiež komplikovať nepriaznivá populačná krivka, starnúce obyvateľstvo a veľkorysá sociálna politika.

Naopak, pozitívny vplyv môže mať podľa predsedu SOPK klesajúci kurz eura z hľadiska lepšej exportnej konkurenčnej schopnosti európskej ekonomiky, ako aj pokles ceny ropy a surovín s priaznivým dosahom na znižovanie nákladov.

Mihók očakáva, že Slovensko bude patriť medzi lídrov v hospodárskom raste EÚ. Ocenil tiež znižovanie tempa rastu deficitu, čo podľa neho zlepšuje jeho pozíciu na medzinárodných finančných trhoch. "Oživenie verejných investícií, najmä infraštrukturálne projekty, by mali pozitívne pôsobiť aj v priebehu roka 2015," domnieva sa.

Zároveň však poukázal na rizikové faktory súvisiace s nepriaznivou demografickou krivkou či kvalitou a štruktúrou ľudských zdrojov. "Podnikateľský sektor jednoznačne očakáva v prvom rade stabilitu a predvídateľnosť legislatívy a jasný boj proti korupcii, ako aj transparentnosť v oblasti výkonu súdnej moci," zdôraznil predseda SOPK. Slovenská ekonomika podľa neho potrebuje väčšiu vyváženosť medzi sociálnou a prorastovou politikou.

Súvisiace články

Aktuálne správy