EÚ bude zvažovať uvalenie nových sankcií na Rusko

Ide o reakciu na obnovenie bojov na východe Ukrajiny. Ministri jednotlivých krajín EÚ budú o situácii na Ukrajine rokovať vo štvrtok v Bruseli.

Lídri Európskej únie v utorok požiadali svojich ministrov zahraničných vecí, aby zvážili primeranú reakciu na obnovenie bojov na východe Ukrajiny, vrátane nových sankcií voči Rusku. Ministri jednotlivých krajín EÚ budú o situácii na Ukrajine rokovať vo štvrtok v Bruseli. "Vyjadrujeme znepokojenie nad zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny. Odsudzujeme zabíjanie civilistov pri nevyberavom ostreľovaní mesta Mariupoľ 24. januára 2015," uviedli predstavitelia EÚ vo spoločnom vyhlásení.

 

"Zaznamenali sme dôkazy o pokračujúcej a stále rastúcej podpore separatistov zo strany Ruska, čo zdôrazňuje zodpovednosť Ruska. Apelujeme na Rusko, aby odsúdilo kroky separatistov a aby sa uplatňovali dohody z Minska," dodali predstavitelia EÚ. "Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu žiadame, aby pripravované zasadnutie Rady pre zahraničné veci zhodnotilo situáciu a zvážilo všetky potrebné kroky, predovšetkým ďalšie reštriktívne opatrenia, ktorých cieľom je rýchle a komplexné uplatňovanie dohôd z Minska," uviedli ďalej.

Podľa námestníka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffreyho Feltmana boli útoky na civilné obyvateľstvo "vedomé", pričom pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na základe skúmania kráterov po dopadoch rakiet dospeli k záveru, že boli vypálené z územia kontrolovaného proruskými separatistami. V Mariupoli zahynulo najmenej 30 ľudí, pričom vyše 100 ich bolo zranených po zásahu tamojšieho trhoviska.

Súvisiace články

Aktuálne správy