Tretina bánk počíta podľa Capca s prepúšťaním

Tlak na nižšie náklady a vyššiu ziskovosť a regulácie zostávajú aj v roku 2015 najsilnejšími dôvodmi pre obavy bankárov

Tri z desiatich bánk vo svete plánujú v tomto roku prepúšťať. Hlavnými dôvodmi sú tlak na znižovanie nákladov a zvyšovanie ziskovosti spojené s prísnejšou reguláciou. Vyplynulo to z výsledkov štvrtého ročníka pravidelného prieskumu konzultačnej spoločnosti Capco, uskutočneného medzi 1 200 predstaviteľmi finančného sektora v Európe, Amerike a v Ázii.

Až 70 % bankárov očakáva, že v roku 2015 čaká finančný sektor ďalší náročný rok. Dôvodom sú nestabilné ekonomické a politické prostredie, tlak na znižovanie nákladov, ako aj riadenie rizík a prístup ku kapitálu. Obavy spôsobujú bankárom aj striktné regulácie. Jedným z riešení je znižovanie počtu zamestnancov, ktoré avizuje 31 % bánk.

Najväčšiu pozornosť budú banky v tomto roku venovať inováciám, čiže zjednodušeniu prístupu klientov k bankovým službám, ako aj vnútornej modernizácii bánk najmä v oblasti IT. Tomu zodpovedá aj očakávané zvyšovanie rozpočtov. Takmer každý druhý bankár očakáva, že investuje viac do inovácií v porovnaní s minulým rokom. Dokonca 30 % bánk je v tomto roku pripravených zmeniť celý biznis model tak, aby zvýšili atraktivitu pre klientov a zabezpečili efektívne fungovanie svojej banky.

Aj keď sa bankári zhodujú, že inovácie budú kľúčové pre ich ďalšiu existenciu, nepripravujú sa na skutočnú konkurenciu z internetu. Naopak, až 9 z 10 bankárov očakáva najväčší konkurenčný tlak od tradičných kamenných bánk a iba štvrtina počíta s novými, inovatívnymi hráčmi. Z nich sú najväčšou hrozbou poskytovatelia on-line platieb, či riešenia ako digitálna peňaženka. Naopak, virtuálne meny ako Bitcoin, ktorých sa bankári najviac obávali v prieskume pred rokom, budú mať podľa bankárov menší vplyv na biznis.

Prieskum spoločnosti Capco pravidelne mapuje názory top predstaviteľov bankového sektora v Európe, Amerike a v Ázii. Aktuálny štvrtý ročník prieskumu sa uskutočnil v októbri a novembri 2014 na vzorke 1 200 manažérov z finančných inštitúcií vo veku 25 až 65 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy