Zhoršenie ratingu je politicky motivované, tvrdí Kremeľ

Rozhodnutie ratingovej agentúry Standard & Poor's zaradiť dlhodobý úverový rating Ruskej federácie do špekulatívneho pásma by rozumné firmy nemali brať do úvahy, tvrdí hovorca Kremľa Dmitrij Peškov

Rozhodnutie medzinárodnej ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P) zaradiť úverový rating Ruskej federácie do špekulatívneho pásma považuje Kremeľ za spolitizované. Vyhlásil to v utorok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Ratingové rozhodnutia sú „politicky motivované“ a rozumné firmy by ich preto nemali brať do úvahy, povedal Dmitrij Peškov.

Agentúra S&P v pondelok zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na stupeň BB+. Rating krajiny sa tak dostal do špekulačného pásma. Dlhodobý úverový rating krajiny v domácej mene znížila zo stupňa BBB na stupeň BBB-. Výhľad oboch ratingov je negatívny.

Zhoršenie ratingu odráža presvedčenie agentúry S&P, že flexibilita ruskej monetárnej politiky je obmedzenejšia. Prognóza hospodárskeho rastu krajiny sa navyše zhoršila. Agentúra taktiež predpokladá zvýšené riziko, že rozpočtové rezervy krajiny sa znížia, keďže narastá tlak zo zahraničia a vláda zvyšuje podporu pre ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy