Slovensko sa pri hodnotení ekonomickej slobody mierne zlepšilo

V roku 2015 sa najslobodnejšou ekonomikou sveta stal opäť Hongkong, ktorý si prvú priečku ekonomickej slobody udržiava už od roku 1995. Slovenská republika obsadila 50. priečku. Medzi krajinami strednej Európy sa tento rok umiestnila na štvrtom mieste. Predbehla iba Maďarsko, ktoré si pohoršilo o tri priečky a skončilo na 54. mieste. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zostavuje americká nadácia Heritage a denník Wall Street Journal.
Dáta využité pri zostavovaní Indexu sú za rok 2013, pričom ich zber bol ukončený v septembri 2014.
Celkové hodnotenie ekonomickej slobody našej krajiny sa medziročne zlepšilo o 0,8 %, vďaka čomu sme sa v rebríčku posunuli o 7 priečok. Tento výsledok však stále nevymazal minuloročný pokles o 15 miest a udržuje Slovensko výrazne pod úrovňou ekonomickej slobody v krajinách východného bloku.
Podľa tvorcov Indexu dosiahlo Slovensko ekonomickú slobodu na úrovni 67,2 %, čo predstavuje hodnotu vyššiu ako svetový priemer, ktorý dosiahol úroveň 60,4 %. Slovensko sa tak po minuloročnom poklese dostalo nad priemernú slobodu regiónu, ktorá je 67 %. Jeho posun vpred v rámci hodnotenia za rok 2013 tvorcovia Indexu odôvodnili miernym zlepšením z hľadiska miery korupcie, kvality podnikateľského prostredia a trhu práce, ktoré prevážili zhoršenia v oblasti menovej stability a štátnych výdavkov. Napriek tomuto zlepšeniu sa však situácia na Slovensku dlhodobo zhoršuje, keďže za posledných 6 rokov kleslo o 1,5 bodu. Rezervy má stále v slabej vymožiteľnosti práva a veľkej miery korupcie prítomnej najmä v zdravotníctve a verejnom obstarávaní. Za najväčší problém slovenského súdnictva tvorcovia Indexu označili zastrašovanie sudcov a hromadenie nevybavených súdnych sporov. Za svetovým priemerom zaostáva Slovensko v oblasti trhu práce a vládnych výdavkov.
V prvej päťke rebríčka sa umiestnili ešte Singapur, Nový Zéland, Austrália a Švajčiarsko. USA obsadilo 12. priečku, Česká republika 24., Rakúsko 30., Poľsko sa umiestnilo na 42. mieste. Na poslednom 178. mieste je Severná Kórea. Podľa hodnotenia celková miera slobody vo svete je po piatich rokoch krízy opäť na vzostupe a znova dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 20 rokov, odkedy sa Index zostavuje.
Prestížna americká organizácia The Heritage Foundation v spolupráci s redakciou denníka The Wall Street Journal každoročne vypracúvajú analytickú štúdiu Index ekonomickej slobody. Skúmajú v nej úroveň ekonomickej slobody v 178 krajinách sveta. Analýza je publikovaná každoročne od roku 1995. Informáciu TASR poskytla bratislavská Nadácia F. A. Hayeka, ktorá je Slovenským partnerom pri zverejňovaní štúdie.

Súvisiace články

Aktuálne správy