Nobelovec Stiglitz: Nemecko je problém, nie Grécko

, CNBC Foto: SITA

Nositeľ Nobelovej ceny ekonóm Joseph Stiglitz povedal pre CNBC, že eurozóna by mala zostať pokope, ale ak sa rozpadne, bolo by lepšie, aby ju opustilo Nemecko a nie Grécko.

"Aj keď to bol experiment, dať krajiny dokopy, nič nerozdelilo Európu natoľko ako euro," povedal  Stiglitz v rozhovore. Grécko nie je jediná ekonomika bojujúca proti euru, a to je dôvod, prečo je potrebný nový prístup, povedal Stiglitz. "Politika, ktorú Európa vnútila Grécku jednoducho nefungovala, a to platí aj pre Španielsko a ďalšie krajiny."

Profesor Stiglitz je jedným z 18 popredných ekonómov, spoluautorov listu, ktorý hovorí, že Európa môže mať prospech z poskytnutia pomoci Grécku len pri redukcii dlhu a ďalšieho predĺženia odkladu splatnosti. Ale minulý týždeň pre Financial Times zdôraznil, že aj Grécko musí urobiť kroky na podporu reformy. "Grécko urobil zopár chýb… ale Európa robí aj väčšie chyby," povedal Stiglitz pre CNBC. "Podaný liek bol jedovatý. To viedlo k nárastu dlhu a prepadu hospodárstva. Ak Grécko euro opustí, myslím, že to bude skutočne lepšie. Nastane obdobie úprav, ale Grécko začne rásť," povedal. "Ak sa tak stane, budeme vidieť či Španielsko a Portugalsko, ktoré sú rovnako otrávené, naberú alternatívny kurz."

Stiglitz trvá na tom, že najlepšie pre Európu aj svet by bolo, ak by euro zostalo neporušené. Argumentoval, že udržať jednotnú spoločnú menu vyžaduje väčšiu integráciu."Existuje celý rad nedokončenej ekonomickej agendy, na ktorej sa dohodla väčšina ekonómov. S výnimkou Nemecka."

Podľa Stiglitza je skutočný problém Nemecko, ktoré značne ťaží z eura. "Väčšina ekonómov hovorí, že  v prípade rozbitia by najlepšie riešenie pre Európu bolo, ak by odišlo Nemecko. Značka by sa posilnila a nemecká ekonomika by sa stlmila." Podľa tohto scenára by sa rýchlo zistilo, nakoľko Nemecko potrebuje euro, aby zostalo pri spoločnej mene. Možno by potom boli viac ochotní pomôcť krajinám, ktoré to potrebujú. "Viera bola, že budeme mať spoločnú menu a rásť budeme spoločne. Malo by to fungovať aj opačne,“ myslí si Stiglitz.

Súvisiace články

Aktuálne správy