Hypotéky a bývanie: Zmena za posledné roky je citeľná

, ČSOB Foto: photl

Priemerné obdobie, za aké splatíme hypotéku, je 24 rokov. Podľa údajov ČSOB splácajú najvyššiu hypotéku Bratislavčania, naopak najnižšiu obyvatelia prešovského regiónu. Priemerná výška hypotéky v celoslovenskom meradle je 48 435 eur.

Ceny nehnuteľností v hlavnom meste sa šplhajú v porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska miestami do astronomických výšok, čoho dôsledkom je aj štatisticky dlhodobý trend, že najvyššiu hypotéku si berú práve obyvatelia hlavného mesta a okolia,  64125 eur. Na druhej strane najmenej na bývanie si požičiavajú Prešovčania,  40 661 eur.

Výška hypotéky sa odzrkadľuje aj v mesačných splátkach. Bratislavčania splácajú mesačne najviac, 332 eur, obyvatelia Prešova a okolia zase 211 eur za mesiac.

Viac ako 40 % respondentov online prieskumu uviedlo, že býva v trojizbovom byte, s odstupom nasleduje „dvojizbák“. Z prieskumu zúčastnených vyplynulo aj to, že najčastejším snom je bývať v rodinnom dome. Hypotéky sú u Slovákov obľúbené. Zadlžujú najmä kvôli riešeniu svojej bytovej otázky. Podiel financovania bývania na celkových úveroch pre domácnosti za ostatných šesť rokov (oproti roku 2008) vzrástol zo 66 % na 75 %.

„Zmena za posledné roky je citeľná aj na úrokových sadzbách, kde pri najobľúbenejšej fixácii Slovákov 1-5 rokov nie je raritou získať podľa štatistík NBS úrokovú sadzbu pod 2,8 % a to je nové historické minimum,“ hodnotí situáciu hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. 

V minulom roku dokonca klesli priemerné sadzby na najpreferovanejšie nové úvery s viazanosťou 1 až 5 rokov dvojnásobne rýchlejšie ako klesal priemer Eurozóny. Na Slovensku z 3,82 % na 2,79 % a v EMU z 3,00 % na 2,53 %. „Bol to dôsledok veľmi nízkych výnosov štátnych dlhopisov profitujúcich z expanzívnej menovej politiky ECB, primeraného manažovania štátneho dlhu, ako aj zostrujúcej sa konkurencie medzi bankami,“ dodal Gábriš.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy