Slovensko si v ekonomickej slobode polepšilo

V rebríčku podľa indexu ekonomickej slobody Slovensko tento rok postúpilo o sedem priečok. Väčšina našich susedov je však stále pred nami.

Slovensko si v rebríčku ekonomickej slobody tento rok polepšilo o sedem miest. V poradí krajín podľa indexu ekonomickej slobody, ktorý zostavuje The Heritage Foundation v spolupráci s denníkom The Wall Street Journal, sme tak obsadili 50. miesto. Napriek medziročnému posunu sa však zatiaľ nepodarilo vymazať vlaňajší prepad hodnotenia Slovenska o 15 miest. Slovensko pritom v najnovšom rebríčku dosiahlo index ekonomickej slobody na úrovni 67,2 %, čo je takmer sedem percentuálnych bodov nad hodnotou svetového priemeru.

Index ekonomickej slobody sa v prieskume hodnotí v 178 krajinách sveta. Analýza je publikovaná každoročne od roku 1995. Slovenským partnerom pri zverejňovaní štúdie je Nadácia F. A. Hayeka. V tej aktuálnej sú použité dáta ešte za rok 2013. Index pritom definuje ekonomickú slobodu ako obmedzenosť vládneho vplyvu na rozhodovanie o produkcii alebo spotrebe tovaru a služieb nad rozsah nevyhnutný na zachovanie slobody samotnej. Hodnotí desať parametrov, a to vlastnícke práva, mieru korupcie, daňové zaťaženie, štátne výdavky, podnikateľské prostredie, trh práce, menovú stabilitu, medzinárodný obchod, podmienky pre investovanie a finančný sektor.

Posun Slovenska vpred v rámci posledného hodnotenia tvorcovia indexu odôvodnili miernym zlepšením z hľadiska miery korupcie, kvality podnikateľského prostredia a trhu práce, ktoré prevážili zhoršenia v oblasti menovej stability a štátnych výdavkov. „Napriek tomuto zlepšeniu sa však situácia na Slovensku dlhodobo zhoršuje, keďže za posledných 6 rokov kleslo o 1,5 bodu. Rezervy máme stále v slabej vymožiteľnosti práva a veľkej miery korupcie prítomnej najmä v zdravotníctve a verejnom obstarávaní,“ uvádza v tlačovej správe Nadácia F. A. Hayeka. Za najväčší problém nášho súdnictva tvorcovia indexu označili zastrašovanie sudcov a hromadenie nevybavených súdnych sporov. Za svetovým priemerom zaostávame v oblasti trhu práce a vládnych výdavkov.

Medzi krajinami strednej Európy sa Slovensko tento rok umiestnilo na štvrtom mieste. Predbehli sme iba Maďarsko, ktoré si pohoršilo o tri priečky a skončilo na 54. mieste. Ostatné krajiny z regiónu sú stále pred nami. Najlepšie sa umiestnila Česká republika, ktorá vyskočila na 24. miesto, za ňu padlo Rakúsko o šesť priečok na 30. miesto a Poľsko stúplo o osem priečok na 42. miesto. Vôbec najslobodnejšou ekonomikou sa podľa aktuálneho prieskumu stal opäť Hongkong, ktorý si tento titul udržiava už od roku 1995. V prvej päťke rebríčka sa umiestnili ešte Singapur, Nový Zéland, Austrália a Švajčiarsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy