Zisk Siemensu v 1. kvartáli klesol o takmer 25 %

Nemecký priemyselný koncern Siemens oznámil, že jeho čistý zisk v uplynulom kvartáli klesol o takmer 25 %, a to čiastočne v dôsledku problémov v Európe a tiež pre slabé výsledky jeho energetickej divízie aj divízie zdravotnej techniky. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a Bloomberg.
Presnejšie, čistý zisk Siemensu sa za tri mesiace do konca decembra 2014 (čo je 1. kvartál obchodného roka 2014/15) znížil na 1,095 miliardy eur z 1,46 miliardy eur v predchádzajúcom roku.
Jedným z dôvodov slabšieho zisku bolo aj prehodnotenie finančných derivátov spoločnosti v súvislosti v nízkymi úrokovými sadzbami.
Zisk priemyselnej divízie koncernu, teda bez finančných operácií, pritom klesol o 4,1 % na 1,81 miliardy eur, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov. Ale plynárenská a elektrárenská divízia Siemensu zaznamenala pokles zisku o 39 %. Dôvodom boli aj cenové tlaky na trhu s turbínami čiastočne spôsobené nadmernou výrobnou kapacitou. A zisk divízie zdravotnej techniky sa znížil o 13 % pre slabý odbyt v Ázii.
Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli o 5,1 % na 17,42 miliardy eur zo 16,58 miliardy eur v období október-december 2013. Dôvodom ich rastu boli priaznivé menové kurzy.
Hodnota nových objednávok, ktorá je dôležitým ukazovateľom budúcich príjmov, v 1. kvartáli klesla o 13 % na 18,01 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy