Rubeľ v utorok posilnil, ruské akciové trhy klesli

Ruská mena posilnila po tom, ako počas neskoršieho pondelňajšieho obchodovania prudko klesla, keď medzinárodná ratingová agentúra S&P zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na stupeň BB+.

Ruský rubeľ počas ranného obchodovania v utorok posilnil po tom, ako v pondelok po znížení ratingu Ruska prudko klesol. Podporili ho totiž ruské spoločnosti, ktoré predávali zahraničné meny s cieľom podporiť rubeľ. Ruská mena do 7:40 GMT zdražel voči doláru o asi 1,3 % na 67,90 RUB/USD a voči euru o 1,1 % na 76,40 RUB/EUR. V pondelok oslabil rubeľ o vyše šesť percent na 68,79 RUB/USD.

Ruské akciové trhy však v utorok oslabili, pričom v pondelok na zníženie ratingu nereagovali, keďže už boli zatvorené. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, klesol do 7:03 GMT o tri percentá na 758 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch o 0,7 % na 1 630 bodov.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na stupeň BB+. Rating krajiny sa tak dostal do špekulačného pásma. Zhoršenie ratingu Ruska odráža presvedčenie agentúry S&P, že flexibilita ruskej monetárnej politiky je obmedzenejšia. Prognóza hospodárskeho rastu krajiny sa navyše zhoršila.

(1 EUR = 73,8368 RUB)

(1 EUR = 1,1244 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy