Španielsko po vzore Grécka: Protestná strana Podemos verí, že vyhrá

, ČTK Foto: SITA

Nová španielska ľavicová strana Podemos (Môžeme) vyjadrila nádej, že sa jej podarí v blížiacich sa voľbách dosiahnuť rovnaký úspech, aký v nedeľu zaznamenala ľavicová SYRIZA v Grécku. Jej víťazstvo je považované nielen v Španielsku za významný míľnik celoeurópskeho hnutia proti hospodárskym škrtom, ktoré znižujú životnú úroveň väčšiny obyvateľstva postihnutých krajín.

"Len málokto sledoval voľby v Grécku tak pozorne ako Španieli, z ktorých mnohí videli v (gréckej) predvolebnej kampani náhľad na blížiace sa voľby v ich krajine," napísal britský denník The Guardian.

Medzi prvými nadšene zvestoval víťazstvo gréckej SYRIZA vodca Podemosu Pablo Iglesias, ktorý vystúpil pred svojich 9000 stúpencov na zhromaždení vo Valencii a spoločne s nimi skandoval: "SYRIZA, Podemos – zvíťazíme".

"Myslím si, že víťazstvo SYRIZA vyvolá v gréckom politickom spektre niečo nové. Budú mať skutočného gréckeho predsedu, nie delegáta (nemeckej kancelárky) Angely Merkelovej, ktorého záujmy sú nadradené záujmom krajiny a jej obyvateľov," povedal tiež v nedeľu večer v rozhovore pre spravodajský kanál La Sexta.

Podemos si podľa januárových prieskumov verejnej mienky v Španielsku vedie pomerne dobre. V preferenciách ohrozuje pred decembrovými parlamentnými voľbami postavenie druhej Španielskej robotníckej socialistickej strany (PSOE). Vládnuca pravicová Ľudová strana (PP) sa drží zatiaľ na prvom mieste.

Otázkou ale je, nakoľko situácia v Španielsku a v Grécku znesie porovnanie, hoci si to vodca Podemosu a jeho stúpenci veľmi želajú. Ak to jednoznačne,  a podľa očakávania, odmietajú napríklad politici PP, ekonomickí odborníci s nimi napospol súhlasia.

Napríklad William Chislett z kráľovského inštitútu Elcano v Madride upozorňuje na rozdielne dopady ekonomickej krízy na obe krajiny. Grécky HDP klesol o 25 percent, zatiaľ čo španielsky len o sedem percent. Grécko muselo prijať medzinárodný záchranný program vo výške 240 miliárd eur, Španielsko len vo výške 41 miliárd eur. Madrid ho vlani opustil, avšak Atény ho stále využívajú, aj keď dospeli k jeho záveru.

Rozdiel je tiež markantný medzi samotnými stranami Podemos a SYRIZA. Kým grécka ľavicová strana je v parlamente od roku 2004, nová španielska ľavica je údajne stále vo fáze, kedy sa potrebuje profilovať. "SYRIZA je skutočnosť, Podemos stále len možnosť," napísal nedávno španielsky denník El Mundo.

Snaha Podemosu o to, aby bol považovaný za španielsku variantu SYRIZA smerujúceho k volebnému víťazstvu, môže byť v očiach potenciálnych voličov nakoniec dvojsečnou zbraňou. Do španielskych parlamentných volieb totiž zostáva takmer rok a SYRIZA bude teraz ako vládna strana sledovaná, ako plní svoje ambiciózne ciele a či nemení situáciu v Grécku naopak k horšiemu.

Otázkou tiež je, koľko spojencov v Európe môžu tieto ľavicové protestné strany vlastne získať. V severnejšej časti kontinentu sú v boji proti zavedenému systému politických strán podporujúcich Európsku úniu viditeľné skôr krajne pravicové formácie. Tie síce môžu vítať, že južanské protestné organizácie oslabujú stabilitu únie, naopak ale môžu negatívne vnímať ich neochotu splácať dlhy bohatším partnerom.

Napríklad vodkyňa francúzskych nacionalistov z Národného frontu Marine Le Penová tak mohla podľa spravodajskej stanice RTL zatiaľ jasať nad "mohutnou demokratickou fackou danou Európskej únii". Zároveň ale povedala, že ak sa Grécko slobodne rozhodne pre krajne ľavicovú politiku, pre Le Penovú je to ďalší dôvod, aby napríklad požadovala zrušenie systému otvorených hraníc v schengenskom priestore.

Súvisiace články

Aktuálne správy