Turecko zohrá strategickú úlohu v dodávke energií

Turecko v budúcnosti zohrá strategickú úlohu v dodávkach energií Európe, v rámci nej i krajinám strednej Európy. Vyhlásil to dnes v tureckej Ankare maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s predsedom tureckej vlády Ahmetom Davutoglom.
Ako o tom TASR informoval maďarský rezort diplomacie, Szijjártó rokoval v Ankare o energetickej a ekonomickej kooperácii, ale aj o spolupráci v riešení geopolitických a globálnych výziev.
Maďarský minister, ktorý sa stretol tiež s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Cavusoglom a šéfom tamojšieho rezortu energetiky Tanerom Yildizom, agentúre MTI pripomenul, že Rusko zrušilo projekt plynovodu Južný prúd a Moskva v súčasnosti rokuje s Ankarou o tom, že plyn pôvodne určený na dodávky prostredníctvom Južného prúdu by prepravovala do Turecka.
„Našou úlohou teraz je, aby sme pripravili investície, ktorými by sme vytvorili podmienky na prevoz plynu z Turecka do strednej Európy,“ konštatoval Szijjártó a dodal, že Rusko rokuje s Tureckom o transporte ročne 63 miliárd kubických metrov plynu. Rokujú aj o tom, že by pri turecko-gréckych hraniciach postavili regionálne distribučné centrum.
Maďarský minister zdôraznil, že obaja tureckí ministri sa vyjadrili, aké je pre nich dôležité, aby Maďarsko bolo zásobené energiou. Dohodli sa, že po dosiahnutí dohody Turecka s Ruskom sa okamžite začnú priame turecko-maďarské rokovania o dodávkach časti zemného plynu pre strednú Európu.
Maďarsko bude rokovať s Gréckom, Macedónskom a so Srbskom o možnej trase tranzitu plynu, konštatoval Szijjártó.

Súvisiace články

Aktuálne správy