Poľsko i Srbsko chcú riešiť problém úverov vo frankoch

Poľská premiérka Ewa Kopaczová uviedla, že náklady musia znášať banky a nie štátny rozpočet. O úveroch vo frankoch s komerčnými bankami diskutuje aj srbská centrálna banka.

VARŠAVA/ BELEHRAD 26. januára (SITA, Reuters) – Poľsko pravdepodobne pomôže obyvateľom, ktorí majú hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch a konkrétne návrhy zverejní do konca tohto týždňa. Povedala to v pondelok poľská premiérka Ewa Kopaczová. „Ak si musím vybrať medzi záujmami bánk a ľudí, ktorí si vzali tieto úvery, budem stáť za ľuďmi, ale na úkor bánk, a nie štátneho rozpočtu,“ povedala premiérka.

Obyvatelia strednej a východnej Európy si po roku 2000 brali úvery denominované vo švajčiarskych frankoch, keďže ich lákali nízke úrokové sadzby. V posledných dvoch týždňoch však výška splátok stúpla po tom, ako švajčiarska centrálna banka prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku príliš posilňovať. Hodnota franku voči poľskému zlotému stúpla o zhruba 20 %. Poliaci majú približne pol milióna hypoték vo frankoch v celkovej hodnote 36 mld. USD. Banky uviedli, že znížia úroky z týchto úverov po tom, ako úrokové sadzby zredukovala švajčiarska centrálna banka.

Problémom úverov vo švajčiarskej mene sa v pondelok zaoberalo aj Srbsko. Centrálna banka krajiny uviedla, že diskutuje s komerčnými bankami o opatreniach na riešenie problému prudkého posilnenia franku. „Diskutovalo sa o niekoľkých alternatívnych modeloch, od zmeny obdobia splácania pôžičiek po konverziu alebo možnosť úpravy úrokových sadzieb pri týchto úveroch,“ povedala na tlačovej konferencii guvernérka centrálnej banky Jorgovanka Tabakovičová.

Srbská centrálna banka však podľa jej šéfky neplánuje zafixovať výmenný kurz srbského dinára voči franku. „Podľa úvodných prepočtov náklady na to by boli príliš vysoké,“ konštatovala Tabakovičová. Úvery vo švajčiarskych frankoch má približne 22 tis. obyvateľov Srbska. Celková hodnota týchto úverov je zhruba 1,1 mld. eur.

(1 EUR = 1,1244 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy