USA majú k dispozícii „ďalšie nástroje“, ako zvýšiť tlak na Rusko

Spojené štáty majú v prípade potreby k dispozícii "ďalšie nástroje", ako zvýšiť tlak na Rusko pre jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Spojené štáty majú v prípade potreby k dispozícii „ďalšie nástroje“, ako zvýšiť tlak na Rusko pre jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Vyhlásil to dnes minister financií USA Jack Lew, ktorého citovala agentúra Reuters.
Lew, ktorý je momentálne v Bruseli, sa domnieva, že sankcie fungujú, svedčí o tom vplyv doterajších reštrikcií na výkon ruského hospodárstva. A Washington má podľa neho k dispozícii aj ďalšie nástroje. Zdôraznil, že cieľom americkej vlády je diplomatické riešenie ukrajinskej krízy, no ak sa Rusko nebude chcieť vydať touto cestou, Washington je pripravený podniknúť ďalšie kroky.
Americký prezident Barack Obama cez víkend obvinil Rusko z eskalácie napätia a násilností na Ukrajine a vyhlásil, že Washington zváži ďalšie možnosti, ako zvýšiť tlak na Moskvu.
Aj niektoré vlády členských štátov Európskej únie (EÚ) vyzvali európsky blok, aby uvažoval o nových krokoch proti Rusku.
Podľa Lewa sankcie, ktoré USA a ich spojenci doteraz uvalili na Rusko, sú „najsofistikovanejšie“ v histórii ekonomických reštrikcií. Majú totiž „maximálny vplyv“ na Rusko, pričom ich negatívny efekt sa príliš „nerozšíril“ do ostatných častí sveta.
Podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis na spoločnej tlačovej konferencii s Lewom konštatoval, že dôležitú úlohu zohrala aj koordinácia sankcií EÚ, USA a ďalších vyspelých západných štátov. Ich cieľom je ukázať Rusku, že agresia voči susedom je neprijateľná.
Ministri zahraničných vecí EÚ budú rokovať o Ukrajine na mimoriadnej schôdzi v utorok 27. januára v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy