Chcela pomôcť slabozrakým, jej vynález ale pomôže ušetriť nejednej domácnosti

, the guardian Foto: YT

Mladá priemyselná dizajnérka využila želatínu ako indikátor dátumu spotreby potravín.

Solveig Pakstaiteová má len 23 rokov, ako absolventka priemyselného dizajnu a technológií z Brunel University si za cieľovú skupinu zvolila ľudí so zrakovým postihnutím. Zatiaľ čo hľadala možnosti, ako uľahčiť nevidiacim cestovanie MHD, narazila na prevratnú inováciu.

"Jedného dňa som sa zamyslela nad tým, ako dokážu nevidiaci zistiť, ktorá potravina má aký dátum spotreby a čo treba z chladničky skonzumovať čo najskôr," hovorí Solveig. Výsledkom jej zvedavosti je ešte nedokončená práca, štítok pripevnený na obale potravín, ktorý mení svoj tvar s blížiacim sa dátumom spotreby. Keď je jedlo čerstvé, štítok je hladký a jednoliaty, ale keď už končí trvanlivosť, pod prstami sa objavia plastické hrbolčeky. Táto novinka má však omnoho väčší potenciál, ako sa na prvý dotyk môže zdať. Alternatívne upozornenie o čerstvosti ušetrí plytvanie na strane spotrebiteľov. Nový indikátor by jasne upozorňoval, či je ten-ktorý tovar ešte vhodné skonzumovať, aj napriek dátumu uvedenom na obale.

Plytvanie potravinami je celosvetový problém. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO odhaduje, že jedna tretina všetkých potravín sa vyrobila zbytočne. Spolu s ovocím a zeleninou sa vyhadzuje viac než akéhokoľvek iného tovaru. V Európe sa tak každoročne do koša dostane asi 100 miliónov ton potravín.

"Len jedna tretina osôb so zrakovým postihnutím má platené zamestnanie, takže zvyšok z nich musí prežiť z veľmi nízkych dávok a nemôžu si dovoliť jedlo zahadzovať. Navyše ani oni nechcú zbytočne ochorieť, takže sú pri konzumácii opatrní. Uvedomte si, aké je to plytvanie peniazmi, nie len potravinami. Od začiatku som vedela, že to nemôže byť riešenie, ktoré by pomohlo výhradne nevidiacim, pretože žiadny maloobchodník by neminul peniaze na pomoc tejto veľmi malej skupine obyvateľstva. Bohužiaľ. Takže som sa vrátila k svojej pôvodnej otázke, ako slabozrakí vedia, kedy vyprší dátum spotreby potravín? A potom som si položila ďalšiu. Sledujeme vôbec túto informáciu na obale? Nikto vlastne nevie, kedy potravinám končí trvanlivosť a to je dôvod, prečo sa ich toľko zahadzuje," vysvetľuje Pakstaiteová.

Pre želatínu z kostí zvierat, ktorá sa zvyčajne používa ako tužidlo pre dezerty, našla nové uplatnenie. Pripraví sa tvrdé želé, časom sa ale zmení na kvapalinu. Prototyp indikátora čerstvosti sa už objavil  v podobe malého trojuholníka. Pod vrstvu fólie z umelej hmoty s hrbolčekmi je uzavretý roztok želatíny. Želatína je organický materiál, stráca kvalitu rovnakou rýchlosťou, ako jedlo, ktoré je v balení. Takže ak sa potravina kazí, želatína sa mení na kvapalinu. Roztok želatíny napodobňuje reakciu potravín na meniace sa teploty. V prípade, že je uskladnená v chlade, zostane pevnejšia po dlhší čas. Ale ak sa ocitne v teplejších podmienkach, napríklad v kufri auta alebo na kuchynskej linke, bude sa kaziť rýchlejšie, rovnako ako kus mäsa.

Množstvo želatíny použitej v jednom balení odráža očakávanú životnosť danej potraviny. Menšie množstvo želatíny sa kazí rýchlejšie, takže kus kuracieho mäsa, ktoré treba zjesť počas niekoľkých dní, vyžaduje menej želatíny ako napríklad kus syra.

Výhodou systému, ako hovorí autorka, je to, že neberie do úvahy existujúci výpočet trvanlivosti, ktorý môže byť príliš konzervatívny, čo spôsobuje zbytočné vyhadzovanie potravín. Želatína by sa dostávala na výrobok v čase balenia potravín, takže aj keby sa počas transportu stalo, že by potraviny zostali bez chladenia, ihneď by sa to premietlo do dátumu spotreby. Želatína by sa skazila v rovnakom pomere ako potravina, tým by sa obchod stal úprimnejší.

Nevýhodou použitia želatíny je odmietnutie vegetariánmi, ktorí uviedli, že by si nekupovali tovar, ktorého označenie je vyrobené z vedľajších produktov živočíšneho pôvodu, hovorí Pakstaiteová s tým, že sa buď nájde alternatívny indikátor, alebo želatínu obmedzia len obaly mliečnych a mäsových výrobkov.

Ako bude systém fungovať vo veľkoprodukcii potravín zatiaľ jasné nie je. Jednou z možností by bolo, že výrobcovia získajú licenciu na technológiu a budú musieť zabezpečiť, že indikátor bude aktivovaný v čase, keď sa potravina balí. Okrem potravinárskeho priemyslu sa dá obal použiť aj pre kozmetiku a iný tovar podliehajúci skaze. Doterajšie testy ukázali, že želatínu je možné nastaviť na životnosť jedného mesiaca, aj keď Pakstaiteová verí, že by to mohlo byť aj viac. Dúfa, že vynález by mohol byť oficiálne predstavený ako súčasť balenia potravín do konca tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy