Kyjev vydá dlhopisy, aby podporil Naftogaz

Ukrajinská vláda vydá domáce dlhopisy za 31,5 mld. hrivien (UAH), ktoré podobne ako v minulosti pravdepodobne kúpi ukrajinská centrálna banka, aby poskytla Naftogazu finančnú hotovosť na dovoz plynu

Ukrajina vydá domáce dlhopisy v hodnote 31,5 mld. hrivien (UAH), aby podporila štátnu energetickú firmu Naftogaz. Informovala o tom ukrajinská vláda v dokumente, ktorý v pondelok zverejnila na svojej internetovej stránke. Kyjev, ktorý zápasí s ekonomickou krízou, je pod tlakom, aby reformoval Naftogaz. Finančný deficit Naftogazu je výrazne väčší ako deficit štátneho rozpočtu Ukrajiny a firma potrebuje podporu vlády pri uhrádzaní svojich účtov.

Podobne ako v prípade predošlých takýchto transakcií nové dlhopisy pravdepodobne kúpi ukrajinská centrálna banka, aby poskytla Naftogazu finančnú hotovosť na dovoz plynu. Negatívne to však vplýva na výšku devízových rezerv krajiny. Vlani Ukrajina emitovala domáce dlhopisy v hodnote 96,6 mld. UAH s cieľom podporiť Naftogaz.

Devízové rezervy centrálnej banky Ukrajiny sú v objeme 7,5 mld. USD, čiže sa nachádzajú na desaťročnom minime. Sotva to stačí na pokrytie dovozu na obdobie piatich mesiacov. Naftogaz v závere roka 2014 okrem platieb za aktuálne dodávky plynu uhradil ruskej spoločnosti Gazprom 3,1 mld. USD za minulé dlhy.

(1 EUR = 1,1198 USD)

(1 EUR = 19,160 UAH)

Súvisiace články

Aktuálne správy