Podiel hypoték na celkových úveroch pre domácnosti vzrástol

Oproti roku 2008 podiel financovania bývania na celkových úveroch pre domácnosti vzrástol zo 66 % na 75 %

Podiel hypoték v posledných rokoch v bilanciách bánk vzrástol. „Slováci sa jednoducho zadlžujú najmä kvôli riešeniu svojej bytovej otázky. A to je dobre. Nejde totiž o neuváženú nadmernú spotrebu,“ povedal hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. Podiel financovania bývania na celkových úveroch pre domácnosti pritom podľa neho za ostatných šesť rokov vzrástol zo 66 % na 75 %.

Väčšina Slovákov býva v trojizbovom byte. V prieskume ČSOB, ktorý uskutočnila v marci minulého roka na celoslovenskej vzorke 1 281 respondentov, tak odpovedalo viac ako 40 % respondentov. S odstupom nasleduje s podielom 23,5 % dvojizbový byt. Z prieskumu vyplynulo podľa ČSOB aj to, že najčastejším snom Slovákov je bývať v rodinnom dome.

Ceny nehnuteľností v hlavnom meste sa podľa ČSOB šplhajú v porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska miestami do astronomických výšok. Dôsledkom je tak štatisticky dlhodobý trend, že najvyššiu hypotéku si berú práve obyvatelia hlavného mesta a okolia, podľa údajov ČSOB je to 64 125 eur. Na druhej strane najmenej na bývanie si v ČSOB požičiavajú Prešovčania, a to 40 661 eur.

To, že hypotéky sú obľúbeným produktom Slovákov, je cítiť aj vďaka nízkym úrokovým sadzbám. „Pri najobľúbenejšej fixácii Slovákov jeden až päť rokov nie je raritou získať podľa štatistík Národnej banky Slovenska úrokovú sadzbu pod 2,8 %, a to je nové historické minimum,“ povedal Gábriš. V minulom roku klesla podľa neho dokonca dvojnásobne rýchlejšie, ako klesal priemer eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy