OTP Bank vraj vylepší ponuku na kúpu slovinskej banky NKBM

Za slovinský peňažný ústav OTP Bank ponúkla 130 mil. eur, ale je ochotná cenu zvýšiť, ak slovinská vláda NKBM očistí od nekvalitných aktív

Maďarská OTP Bank rokuje o tom, že vylepší ponuku na kúpu slovinskej štátnej banky Nova KBM (NKBM) za predpokladu, že slovinská vláda tento peňažný ústav zbaví niektorých nekvalitných aktív. Pre agentúru Reuters to povedal zdroj z OTP Bank. Hovorca OTP to odmietol komentovať. Konkurenčnú ponuku na kúpu banky Nova KBM údajne predložil americký private equity fond Apollo. Podľa slovinskej tlače Apollo chce banku kúpiť za 200 mil. eur. Slovinská vláda chce kupca vybrať do konca februára.

„Ponúkli sme 130 mil. eur, ale domnievame sa, že srbské pobočky a lízingová divízia majú negatívnu hodnotu,“ povedal vysokopostavený zdroj z OTP, ktorý má priame informácie z rokovaní. „Povedali sme im, že sa ak tieto aktíva odstránia, budeme ochotní zvýšiť našu ponuku,“ konštatoval zdroj. V decembri 2013 slovinská vláda vynaložila vyše 3 mld. eur na záchranu niekoľkých bánk krajiny vrátane NKBM. Banka je jednou z pätnástich firiem, o ktorých vláda v roku 2013 rozhodla, že ich sprivatizuje.

OTP Bank podniká aj na Slovensku. OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

Súvisiace články

Aktuálne správy