Celková dôvera v českú ekonomiku v januári mierne klesla

Súhrnný indikátor ekonomickej nálady oslabil medzimesačne o 0,1 bodu na 11,5 bodu, oproti januáru minulého roka však posilnil.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v januári takmer nezmenila. Súhrnný indikátor dôvery klesol medzimesačne o 0,1 bodu na 11,5 bodu. Hodnota indexu podnikateľskej dôvery sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížila o 0,5 bodu na 13,3 bodu. Spotrebiteľská dôvera však posilnila na 4,3 bodu z decembrových 2,8 bodu. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil český štatistický úrad. V porovnaní s hodnotami z januára 2014 je súhrnný ukazovateľ dôvery vyšší, medziročne posilnili aj ukazovatele dôvery podnikateľov a spotrebiteľov.

Z prieskumu medzi českými spotrebiteľmi v januári vyplynulo, že sa v medzimesačnom porovnaní takmer nezmenili obavy zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch a rovnako sa nezmenili ani obavy z ich vlastnej finančnej situácie. Obavy spotrebiteľov zo zvýšenia nezamestnanosti sa mierne znížili.

Dôvera v odvetví obchodu stúpla v sledovanom mesiaci medzimesačne o 2,7 bodu na 19 bodov. Dôvera v stavebníctve síce posilnila o jeden bod, zostala však aj naďalej v záporných hodnotách, a to na úrovni mínus 20,5 bodu. Dôvera podnikateľov v priemysle sa však mierne znížila o 0,3 bodu na 2,7 bodu. Vo vybraných odvetviach služieb, ktoré zahŕňajú aj bankový sektor, oslabila dôvera oproti decembru minulého roka o 1,7 bodu na 32 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy