Miestne dane a poplatky sa vo väčších mestách na Spiši nemenili

V najväčších mestách na Spiši sa výška daní a miestnych poplatkov v roku 2015 veľmi nezmenila. „V porovnaní s rokom 2014 nedošlo v meste Stará Ľubovňa k zmene platenia a výšky sadzieb u miestnych daní a naše sadzby sú porovnateľné s inými mestami. K radikálnym zmenám, čo sa daní a miestnych poplatkov týka, u nás nedošlo ani v posledných rokoch,“ uviedla pre TASR Alena Arendáčová z daňového odboru na Mestskom úrade (MsÚ) v Starej Ľubovni.

V metropole severného Spiša vyrubujú daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za verejné priestranstvo, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty a daň za nevýherné hracie prístroje. „Úľavu vo výške 50 percent poskytuje mesto občanom na dani z nehnuteľností, zo stavieb na bývanie a bytov vo vlastníctve fyzických osôb, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie, a to konkrétne pre fyzické osoby staršie ako 70 rokov, pre držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím aj so sprievodcom,“ doplnila Arendáčová. Mesto ako správca dane oslobodzuje od platenia dane za psa chovaného pri rodinnom i v bytovom dome osamelé osoby staršie ako 70 rokov.

Rovnako sa vo väčšej miere dane nemenili ani v meste Poprad. „Všeobecne záväzným nariadením však samospráva ustanovila 50-percentné zníženie dane zo stavieb pre stavby na bývanie a garáže a zníženie dane z bytov pre byty a nebytové priestory v bytových domoch slúžiace ako garáž, a to v prípade vlastníctva fyzických osôb starších ako 62 rokov. Zároveň sa toto zníženie týka držiteľov preukazu s ťažkým zdravotným postihnutím aj so sprievodcom,“ informovala vedúca ekonomického odboru na MsÚ v Poprade Jitka Púčiková.

V roku 2015 ostáva napríklad v Poprade daň za psa v bytovom dome a vo vlastníctve právnických osôb 40 eur a 20 eur za psa držaného v rodinnom dome. „Rozšírilo sa však oslobodenie od platenia tejto dane, a to v prípade, že vlastník nadobudol psa z útulku. Daň v tomto prípade neplatí počas 12 mesiacov. Taktiež je od platenia oslobodený vlastník, ktorý chová psa z dôvodu psychoterapeutického účinku pre postihnutého člena rodiny,“ doplnila Púčiková.

Sumy a spôsob platenia daní ostal nezmenený oproti roku 2014 aj v Spišskej Novej Vsi. Mesto pritom vyberá daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. „Mesto zníži o 50 percent daň z nehnuteľností fyzickým osobám starším ako 70 rokov, držiteľom preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Rovnako to platí aj pri dani za psa, pri ktorej si môžu zľavu na dani uplatniť aj dôchodcovia s príjmami na hranici životného minima. Okrem toho platí polovičná suma platenia miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady fyzickým osobám starším ako 70 rokov,“ vymenúva vedúci oddelenia správy daní a poplatkov na MsÚ v Spišskej Novej Vsi Pavel Košálek. Zároveň dodáva, že sadzba miestneho poplatku za komunálny odpad na osobu vo výške len niečo vyše 16 eur je jedna z najnižších na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy