Produkcia vodky v Rusku vlani klesla o 22 %

Hlboká hospodárska kríza v Rusku má negatívny vplyv aj na produkciu národného nápoja - vodky. Jej výroba sa vlani prepadla o 22 %, uviedol ruský denník Kommersant s odvolaním sa na moskovský štatistický úrad.

Hlboká hospodárska kríza v Rusku má negatívny vplyv aj na produkciu národného nápoja – vodky. Jej výroba sa vlani prepadla o 22 %, uviedol ruský denník Kommersant s odvolaním sa na moskovský štatistický úrad.
Hlavným dôvodom tohto vývoja je nelegálne pálenie, ktoré postupne vytláča legálny alkohol, drahý pre vysokú spotrebnú daň. Celková produkcia vodky v roku 2014 dosiahla 666 miliónov litrov. Z toho takmer 3 milióny sa najprv ani nedostali k predajcom, ale zostali v skladoch.
Klesla aj produkcia ostatných vysokopercentných alkoholických nápojov, napríklad brandy, aj keď jej zníženie bolo menej dramatické ako prepad výroby vodky.
Ruské úrady považujú za najväčší problém nelegálne pálený alkohol. Rozhodli sa znížiť cenu vodky, aby obmedzili konzumáciu potenciálne zdraviu škodlivého čierneho alkoholu. Od 1. februára klesne štátom stanovená minimálna cena vodky z 220 RUB na 185 RUB (asi 2,50 eura) za pol litra.
Všeobecný trend je pritom opačný. Ostatné potraviny v uplynulých mesiacoch výrazne zdraželi. Inflácia vlani dosiahla vyše 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy