Sadzby daní z nehnuteľností sa takmer nezmenili

Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) je možné, že zvyšovanie sadzieb daní z nehnuteľností v samosprávach koncom minulého roka zabrzdili komunálne voľby. Neprekvapilo by teda ich zvyšovanie koncom roka 2015.

Priemerná úroveň sadzieb daní z nehnuteľností sa v tomto roku oproti vlaňajšku takmer nezmenila. Podľa analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) totiž oproti roku 2014 klesla iba o nepatrných 0,06 %. V 55 okresných mestách sa sadzby nemenili vôbec, zvyšovali sa v 15 sledovaných mestách, no s výnimkou Tvrdošína a Námestova išlo o zanedbateľné navýšenia v priemere menej než o 1 %. V Tvrdošíne, ktoré však naďalej zostáva jedným z miest s najnižšími sadzbami, vzrástli sadzby v priemere o 18,8 % a v Námestove o 6,9 %. Pokles sadzieb zaznamenalo sedem miest. Najvýraznejšie zníženie sadzieb pocítili obyvatelia Stropkova, kde sadzby klesli v priemere o 14,1 %. V ostatných šiestich okresných mestách klesli sadzby v priemere o menej než 2 %.

„Samosprávy zvyčajne upravujú sadzby daní z nehnuteľností v závere kalendárneho roka. Keďže sa však v novembri minulého roka konali voľby do samospráv, je možné, že časť samospráv nestihla prijať úpravy miestnych daní včas, resp. nechcela začať svoje funkčné obdobie prijímaním opatrení, ktoré sú medzi voličmi mimoriadne nepopulárne,“ komentuje aktuálny vývoj výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina. Ďalším faktorom, ktorý zabrzdil nárast sadzieb daní z nehnuteľností, mohla byť podľa neho priaznivejšia prognóza výberu daní na celoštátnej úrovni, a teda očakávaný vyšší príjem samospráv z podielových daní.

Z dlhodobého pozorovania vývoja daní z nehnuteľností však podľa PAS vyplýva, že k výraznejším nárastom sadzieb sa samosprávy zvyčajne odhodlajú až v závere roka, ktorý nasleduje po komunálnych voľbách. „Stalo sa tak v závere roku 2007, kedy samosprávy okresných miest zvýšili sadzby daní na rok 2008 v priemere o 14,5 % a rovnako na prelome rokov 2011 a 2012, kedy sadzby vzrástli o 12 %. Nebolo by preto prekvapením, ak by k podobnému výraznejšiemu zvýšeniu došlo v závere tohto roka s platnosťou na rok 2016,“ píše sa v tlačovej správe aliancie.

Súvisiace články

Aktuálne správy