Chorvátsky parlament schválil fixný kurz kuny voči franku

Kurz národnej meny voči švajčiarskemu franku na úrovni 6,39 HRK/CHF chorvátski poslanci schválili na jeden rok pre obyvateľov, ktorí majú úver vo frankoch

Chorvátski poslanci schválili návrh vlády na zafixovanie kurzu kuny voči švajčiarskemu franku na úrovni 6,39 HRK/CHF na obdobie jedného roka pre obyvateľov krajiny, ktorí majú úvery vo frankoch. Aktuálny kurz je na úrovni 7,847 HRK/CHF. Návrh poslanci odsúhlasili v piatok. Pôžičky denominované vo frankoch spláca približne 60 tis. Chorvátov.
Úvery vo švajčiarskych frankoch sa stali v strednej a východnej Európe populárne po roku 2000 vzhľadom na švajčiarske nízke úrokové sadzby. Celková suma úverov denominovaných vo frankoch je v Chorvátsku 27 mld. kún (HRK), čo je trochu menej ako 8 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Chorvátska vláda hovorí, že prostredníctvom rokovaní s centrálnou bankou a komerčnými bankami stále hľadá trvalé riešenie problému. Premiér Zoran Milanovič uviedol, že bude uvažovať o konverzii úverov vo frankoch na pôžičky v kunách, čím by nasledoval príklad Maďarska. Centrálna banka však upozornila, že by to mohlo devízové rezervy Chorvátska znížiť o 30 %.

(1 EUR = 7,7028 HRK)

Súvisiace články

Aktuálne správy