Unipetrol vlani znížil stratu na menej než polovicu, jeho tržby stúpli

Český petrochemický holding Unipetrol vlani znížil svoju stratu na 556 miliónov Kč (19,93 milióna eur) z 1,396 miliardy Kč v roku 2013. Jeho tržby pritom vzrástli o 25 % na 124,2 miliardy Kč. A v posledných troch mesiacoch minulého roka firma vykázala zisk 598 miliónov Kč. Informoval o tom český denník E15 s odvolaním sa na údaje, ktoré dnes spoločnosť zverejnila na svojich webových stránkach. E15 pripomína, že analytici lepšie medziročné výsledky Unipetrolu očakávali.
Unipetrol považuje za kľúčové hospodárske výsledky v 2. polroku, keďže v 3. kvartáli dosiahol zisk 1,4 miliardy Kč. Predvlani bola totiž firma v oboch posledných štvrťrokoch v strate. A v posledných troch mesiacoch 2014 stúpli tržby Unipetrolu o takmer štyri miliardy na 28,9 miliardy Kč.
Finančné výsledky za rok 2014 výrazne ovplyvnilo zaúčtovanie niekoľkých jednorazových položiek. Najvýznamnejšou z nich bolo zníženie hodnoty rafinérskych aktív o 4,721 miliardy Kč v 2. štvrťroku 2014.
V poslednom kvartáli 2014 pomohlo Unipetrolu okrem iného medziročné zvýšenie objemu spracovanej ropy o 44 % na 1,3 milióna ton a rast miery využitia rafinérskych kapacít medziročne na 88 %. Aj rafinérska a petrochemická marža v sledovanom období stúpli v dôsledku nižších cien ropy aj slabšieho kurz koruny voči doláru. Veľké oživenie zaznamenala firma aj v maloobchode, k vyšším predajom prispeli klesajúce ceny pohonných látok, oživenie českej ekonomiky a obmedzenie šedej zóny.
Unipetrol sa zameriava na spracovanie ropy, distribúciu pohonných látok a petrochemickú výrobu. V roku 2005 sa stal súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá je najväčším spracovateľom ropy v strednej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy