Britské maloobchodné tržby v decembri posilnili

Maloobchodné tržby v krajine v porovnaní s novembrom posilnili o 0,4 %, medziročne posilnili o 4,3 %

Britské maloobchodné tržby v decembri prekvapivo posilnili. Spotrebitelia nakupovali viac pohonných hmôt vzhľadom na pokles cien ropy. Maloobchodné tržby v krajine v porovnaní s novembrom posilnili o 0,4 %, kým v novembri sa prepadli o 1,6 %. Informoval o tom britský štatistický úrad ONS. Analytici očakávali medzimesačný pokles o 0,6 %. V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby vo Veľkej Británii zvýšili o 4,3 %. Analytici počítali s nárastom o 3 %.

V období od októbra do decembra maloobchodné tržby v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka stúpli o 5 %. To je najvýraznejší nárast za viac než 10 rokov. Výdavky spotrebiteľov sú motorom ozdravovania britskej ekonomiky od polovice roku 2013. Spotrebitelia pravdepodobne naďalej budú oporou ekonomiky, keďže export ostáva slabý vzhľadom na spomalenie eurozóny.

ONS v piatok zároveň uviedol, že ceny v obchodoch v decembri medziročne poklesli o 2,2 %. To je najvýraznejší pokles od júna 2002. Ceny potravín poklesli o 0,9 %. Pravdepodobne je to výsledok poklesu cien komodít a cenovej vojny medzi predajcami.

Súvisiace články

Aktuálne správy