Aktivita súkromného sektora eurozóny v januári vzrástla

Aktivita súkromného sektora v úvode tohto roka vzrástla a najstrmšie za päť mesiacov vďaka zvýšeniu nových objednávok aj zamestnanosti. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila agentúra Bloomberg.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa kombinovaný index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo súkromného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v januári zvýšil na 52,2 bodu z decembrových 51,4 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že stúpne len na 51,7 bodu.
Hodnota PMI sa tak vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu. To naznačuje, že ekonomika eurozóny by mala aj v novom roku pokračovať v zotavovaní a rásť, aj keď zatiaľ len mierne.
Dôvera v hospodárstvo menovej únie sa v ostatnom čase zvýšila. Prispieva k tomu aj Európska centrálna banka (ECB), ktorá sa najnovšie rozhodla podporiť ekonomiku nákupom dlhopisov eurozóny v celkovom objeme 60 miliárd eur mesačne.
„Existuje dobrý dôvod veriť, že tempo rastu hospodárstva sa začne v nasledujúcich mesiacoch zlepšovať,“ uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. „Dodatočné stimuly od ECB vo forme kvantitatívneho uvoľňovania by mali podporiť ďalší rast dôvery podnikateľov aj domácností,“ dodal.
Aj januárový PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, vzrástol, a to na 52,3 bodu z 51,6 bodu v decembri a PMI výrobného sektora sa zvýšil na 51 bodov z predchádzajúcej úrovne 50,6 bodu.
Ale Williamsom upozorňuje, že hospodárstvo eurozóny je stále krehké a citlivé na otrasy. Súčasná hodnota PMI podľa neho zodpovedá rastu ekonomiky o 0,2 %.
Analytici predpovedajú, že v 1. štvrťroku 2015 sa tempo rastu ekonomiky eurozóny zrýchli na 0,3 % z očakávaných 0,2 % v poslednom kvartáli 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy