Aktivita súkromného sektora eurozóny stúpla

Ekonomika eurozóny začala rok 2015 v lepšej forme, ako sa očakávalo, ale firmy museli znižovať ceny. Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa sektor služieb aj odvetvie priemyslu, v januári stúpol na päťmesačné maximum 52,2 bodu z decembrovej úrovne 51,4 bodu. Informovala o tom v piatok agentúra Markit, ktorá index zostavuje. Hodnota zloženého PMI prekonala očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali jeho rast iba na úroveň 51,8 bodu.

„Súčasné tempo rastu je stále mierne,“ povedal Rob Dobson, ekonóm agentúry Markit. Dodal, že hodnota PMI naznačuje rast ekonomiky eurozóny v prvom štvrťroku o 0,2 %. Podindex cien však v januári klesol na 46,9 bodu, čiže najnižšie od februára 2010. Oficiálne údaje pritom ukázali, že celková hladina spotrebiteľských cien v eurozóne v decembri klesla o 0,2 %. Do negatívneho teritória sa dostala prvýkrát od roku 2009, kedy kulminovala globálna finančná kríza.

Index nákupných manažérov odvetvia služieb eurozóny v januári stúpol na 52,3 bodu z decembrových 51,6 bodu a prekonal prognózu, že posilní na 52 bodov. PMI priemyselného sektora vzrástol na 51 bodov z decembrových 50,6 bodu. Dobson však neočakáva významné zlepšenie vo februári. „Pravdepodobne budeme svedkami pokračujúceho pomalého zlepšovania ekonomického rastu, ale asi nezaznamenáme významný obrat,“ povedal Dobson.

Súvisiace články

Aktuálne správy