Komodity sú najlacnejšie od roku 2009

, Colosseum Foto:SITA

So spomaľujúcou ekonomikou Európy a Číny sa investori odklonili od komodít najviac za posledných šesť rokov.

Z kovov si najhoršie v komoditnom indexe agentúry viedla meď, ktorá za posledný rok oslabila o 23 percent. Cena medi je vo veľkej miere spojená s priemyselným vývojom v Číne, a tá je jej celosvetovo najväčším spotrebiteľom. V spomínanom indexe činí váha medi 7,13 percenta. Čínsky hrubý domáci produkt v uplynulom roku dosiahol rast 7,4 percenta, a prekonal tak tempo rastu z roku 2013. Pre rok 2016 očakáva Medzinárodný menový fond (MMF) tempo rastu čínskeho HDP o veľkosti 6,3 percenta. Pre trhy však bol údaj sklamaním, keďže bol nižší, než ekonómovia očakávali.

Vývoj komoditného indexu agentúry Bloomberg (BCOM) v bodoch (zdroj: Bloomberg)

Najsilnejšie je v indexe zastúpené zlato, ktorého podiel je 12,53 percenta. Kov zaznamenal v treťom januárovom týždni najväčší rast za posledných 18 mesiacov a to predovšetkým kvôli dianie na európskom menovom trhu. K najväčšiemu rastu došlo 15. januára, kedy po krokoch Švajčiarskej centrálnej banky posilnil frank o cca 30 %. Nepresvedčivá ekonomická situácia v Európe je živnou pôdou pre špekulácie o možnom ďalšom stimule ECB. Rovnako tak by mohla nízka inflácia a nepriaznivý vývoj v zahraničí presvedčiť americký Fed o oddialenie prípadného zvýšenia úrokových sadzieb.

Typy komodít a ich percentuálne váha v komoditnom indexe agentúry Bloomberg (BCOM) (Zdroj: Bloomberg)
Vôbec najväčší pokles medzi komoditami v danom indexe zaznamenala ropa brent a WTI. Od začiatku minulého roka do súčasnosti tvoria ich oslabenie dosiahlo  55 a 51 percent. Na vine je nekončiaci nárast produkcie v USA, Rusku a najnovšie aj Iraku a obavy o ekonomický vývoj v Európe, Číne a Rusku.

Výrazne zlacnel aj zemný plyn, ktorý v indexe dosahuje 9,39 percenta. Jeho cena sa prepadla až k úrovni 2,831 MMBtu, čo je najnižšie za viac ako dva roky. Viniť treba opäť nadmernú produkciu, ale môže za to aj miernejšia zima v USA, ktorá znamená zníženie dopytu plynu na vykurovanie. Ak nenastanú náhle výkyvy počasia, je pravdepodobné, že sa cena zemného plynu udrží blízko na súčasných úrovniach. V lete, kedy dochádza k výraznejšiemu oslabeniu dopytu, môže cena naďalej mierne klesať. Súčasné ceny plynu zrejme pozmenia energetický trh vo Veľkej Británii. Spoločnosť RWE AG plánuje vo svojich piatich uhoľných elektrárňach nahradiť uhlie zemným plynom.

Posledná komodita v indexe agentúry Bloomberg, ktorej váha je nad 7 percentami, je kukurica s podielom 7,06 percenta. Jej oslabenie od začiatku roka 2014 do dnešných dní je viac ako 7 percent. Aj v tomto prípade zohrali dôležitú úlohu klimatické podmienky v Spojených štátoch, ktoré majú pozitívny vplyv na zimnú výsadbu. Cenu potom v minulom roku tiež stlačila historicky rekordná celosvetová úroda, ktorá na konci októbra vzrástla na 990,7 milióna ton.

Vývoj celosvetovej produkcie kukurice v tisícoch tonách (Zdroj: Bloomberg)

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy