Shiller a Rogoff: Za súmrakom investícií hľadajte pokles výnosu štátnych dlhopisov

, CNBC Foto: SITA

Nervozita a strach tiahnuci sa naprieč americkou ekonomikou sú príčinou nízkych investícií, ktorých sme svedkami uprostred rastúceho prostredia nerovnosti. Tak pre server CNBC popísali súčasnú situáciu americkej ekonomiky profesori ekonómie Robert Shiller a Ken Rogoff.

Poukazujú pritom na terminus technicus "animal spirits", ktorý je spájaný predovšetkým s podnikateľským sektorom a investíciami. Tento pojem vytvoril americký ekonóm John Maynard Keynes. Najčastejšie je tento termín prekladaný ako životný elán, ktorý v podstate symbolizuje nepredvídateľnosť a nestálosť podnikateľského investičného správania sa.

"Je neuveriteľné, ako veľmi je dnes nevýrazná oblasť investícií. Nepochybne to svedčí o určitej strate životného elánu, "povedal laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Robert Shiller. "Nervozitu na trhu dokazujú nielen nízke investície ale aj rekordne nízke úrokové sadzby," dodáva ekonóm. Dôkazom má byť celková nevýraznosť a neefektivita amerických verejných investícií a situácia na trhu aktív s pevným výnosom. Ten bol podľa názorov oboch ekonómov najviac posunutý likviditnou injekciou zo strany Federálneho rezervného systému, ktorý od čias krízy v roku 2009 stačil napumpovať do systému celkovo 4,5 bilióna dolárov. Rogoff pritom tvrdí, že žiarivým dôkazom strachu na trhu je rapídny "pokles výnosov dlhodobých štátnych dlhopisov niektorých krajín." Obaja ekonómovia sa taktiež zhodli, že časť nervozity má stále svoj pôvod v poslednej finančnej kríze.

Shiller následne uviedol, že sa neustále obáva možného spľasnutie bubliny ako na akciovom tak na dlhopisovom trhu, ktoré dnes súhrnne nazýva" trhy aktív s veľmi vysokou cenou ". Rogoff potom zdôraznil, že nízke výnosy sú taktiež dôkazom straty dôvery v svetové centrálne banky a ich schopnosť dosiahnuť vytýčené inflačné ciele.

Súvisiace články

Aktuálne správy