Obchod storočia podľa Marca Fabera: Kupujte zlato!

, CNBC Foto: SITA

Nikoho už neprekvapí, že slávny "Doktor Skaza" Marc Faber bude varovať pred poklesom. Zaujímavé ale je, čo radí.

"Myslím si, že sa ľudia jedného dňa prebudí a povedia si: keby sme tak mohli 'shortovať' centrálne banky, to by bol obchod storočia," vyhlásil Faber. "Všetky zločiny, ktoré centrálne banky spáchali, budú odhalené."

Podľa presláveného pesimistu kroky centrálnych bánk obohatili bohatých na úkor strednej triedy a chudobných, pretože ich stimulačné programy zvýšili ceny finančných aktív namiesto toho, aby sa premietli do reálnej ekonomiky.

Faber dodal, že centrálne banky sú nepredvídateľné, čo dokomentuje nečakaný krok švajčiarskej centrálnej banky, ktorá zrušila strop pre posilňovanie franku. "Nikdy neviete, na čom s nimi ste. To je problém centrálnych bánk. Vedú je profesori, ktorí nikdy v živote skutočne nepracovali."

Ako vsadiť proti centrálnym bankám? Na túto otázku má Faber odpoveď: kupujte zlato. "Čakám, že až dôvera centrálnej banky konečne skolabuje, môže cena zlata za rok vyskočiť o 30 % vyššie," hovorí Faber. Zlatu sa tento rok zatiaľ darí a posilnilo už okolo 100 USD na trójsku uncu. Je však stále ďaleko od svojho vrcholu na 1 923 USD za uncu. Faber tiež odporúča nakupovať akcie niektorých ťažiarov zlata. Podľa neho to sú teraz na nadhodnotenom trhu "jediné akcie, ktoré majú rastový potenciál".

Súvisiace články

Aktuálne správy