Poľská centrálna banka by mohla znížiť úrokovú sadzbu

Uviedol to šéf centrálnej banky Marek Belka, podľa ktorého by však hlavnú úrokovú sadzbu bolo najlepšie znižovať až keď sa stabilizuje devízový trh.

Šéf poľskej centrálnej banky Marek Belka v stredu uviedol, že vidí priestor pre ďalšie znižovanie hlavnej úrokovej sadzby. Podľa neho by však sadzbu bolo najlepšie znižovať až keď sa stabilizuje devízový trh. „Na tlačovej konferencii po minulotýždňovom zasadnutí rady pre monetárnu politiku som povedal, že počas nestability devízového trhu, nie je najlepší čas znižovať úrokové sadzby,“ vyhlásil Belka, ktorý v podmienkach reálnej ekonomiky považuje vysokú hodnotu zlotého za viac problematickú, ako jeho súčasne oslabenie. Šéf centrálnej banky tiež očakáva, že deflácia v krajine onedlho skončí.

Poľská mena oslabila na 4,2 PLN/CHF z úrovne 3,6 PLN/CHF po tom, ako švajčiarska centrálna banka nečakane ukončila svoju politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť na viac ako na úroveň 1,2 CHF/EUR. Túto politiku centrálna banka Švajčiarska uplatňovala viac ako tri roky.

Poľská centrálna banka na svojom poslednom zasadaní hlavnú úrokovú sadzbu nezmenila a ponechala ju na úrovni 2 %. Jej rozhodnutie bolo v súlade s očakávaním väčšiny analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Centrálna banka Poľska kľúčovú úrokovú sadzbu ponecháva na rekordnom minime 2 % už od novembra, čím dodržiava svoj postoj, že menovú politiku začne opäť uvoľňovať iba v prípade oslabenia ekonomického rastu. Od novembra 2012 poľská centrálna banka hlavnú úrokovú sadzbu zredukovala celkovo o 275 bázických bodov.

(1 EUR = 4,3275 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy