Pokles eura voči franku zvýšil dlhy Viedne a Dolného Rakúska

Odpojenie kurzu švajčiarskeho franku (CHF) od eura, o ktorom vo štvrtok (15. 1.) rozhodla Švajčiarska národná banka (ŠNB), a následný prudký vzostup franku voči mene eurozóny má nepríjemné dôsledky aj pre rakúske spolkové krajiny Viedeň a Dolné Rakúsko. Agentúra APA sa odvoláva na rozhovor finančného experta Wernera Doralta v dnešnej poludňajšej spravodajskej relácii rozhlasovej stanice Ö1.
Dlh Viedne v dôsledku vysokých úverov vo frankoch náhle vzrástol o 300 miliónov eur. Dlžoba Viedne vo frankoch je ekvivalentom takmer dvoch miliárd eur a predstavuje 40 % celkového zadlženia Viedne, ktorá je súčasne aj spolkovou krajinou a rakúskym hlavným mestom.
Spolková krajina Dolné Rakúsko si doteraz zobrala úvery za 900 miliónov CHF a ich podiel na jej celkovom dlhu dosahuje 30 %. Iróniou je, že posledné dva úvery v celkovej hodnote vyše 300 miliónov frankov si krajina zobrala pred troma mesiacmi.
Každému, kto si v eurozóne zobral úvery vo frankoch, rozhodnutím ŠNB dlžoby z minúty na minútu prudko vzrástli, najmenej o 15 %.
Nemecký spravodajský televízny kanál N24 v pondelok (19.1.) informoval, že na opatrení ŠNB získali najmä obyvatelia Švajčiarska z prihraničných oblastí. Pre nich sa stali tovary v nemeckých obchodoch, ale nielen v nemeckých, mimoriadne lacné. Švajčiarom hrá do karát posilnenie ich meny voči euru, fakt, že sa im pri prechode štátnej hranice do Švajčiarska vracia v celom rozsahu daň z pridanej hodnoty (DPH) a obyvatelia z prihraničných kantónov majú v Nemecku okrem toho ešte špeciálnu niekoľkopercentnú zľavu.

Súvisiace články

Aktuálne správy