Zmeny na individuálnych účtoch za rok 2014 sa prejavia až po 30. apríli

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje občanov, ktorí sa na ňu obracajú so žiadosťami o zaslanie informácie o zmenách stavu individuálneho účtu za rok 2014, že aktuálny stav za rok 2014 na týchto individuálnych účtoch sa dozvedia po 30. apríli 2015.
Práve ku koncu apríla poisťovňa každoročne aktualizuje údaje na týchto účtoch. Potrebuje k nim totiž informáciu o priemernej mesačnej mzde v národnom hospodárstve za rok 2014, ktorú Štatistický úrad SR dodá SP až v tom období. Až potom sa určí všeobecný vymeriavací základ za rok 2014. Ten je jednou z náležitostí informácie o zmenách  stavu individuálneho účtu.
Sociálna poisťovňa má povinnosť za obdobie od roku 2004 viesť Individuálny účet poistenca a bezplatne umožniť poistencovi prístup k informácii o zmenách stavu individuálneho účtu aj na internetovej stránke SP. Z tohto zdroja získa občan informácie nielen o svojom zárobku, respektíve o vymeriavacom základe a o tom, či za neho bolo poistné odvedené, ale aj o vzniku a zániku sociálneho poistenia, ako aj o počte dní sociálneho poistenia. Dozvie sa tiež údaj o osobnom mzdovom bode, o všeobecnom vymeriavacom základe a údaj o aktuálnej dôchodkovej hodnote na príslušný kalendárny rok, za ktorý sa informácia podáva. Údaje za obdobie predchádzajúceho kalendárneho roka sa sprístupňujú najskôr od 30. apríla kalendárneho roka.
Za rok 2014 vybavila Sociálna poisťovňa v rámci individuálnych účtov poistencov 9230 žiadostí o stavovú informáciu, 8671 žiadostí o zmenovú informáciu, zabezpečila 4282 odpovedí, 2834 výpisov a 49 reklamácií.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy